До година всички касови апарати онлайн с НАП

До година всички касови апарати онлайн с НАП

Всички фискални устройства трябва да имат техническа възможност за установяване на дистанционна връзка с Националната агенция за приходите до средата на 2011 г. Това гласят промените в Закона за данък върху добавената стойност, които Министерски съвет одобри вчера.

В проектозакона се посочва, че министърът на финансите трябва да направи съответните помени в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти до 6 месеца след влизането в сила на измененията в ЗДДС.

Търговците ще имат още една година гратисен период, така че да приведат фискалните си устройства съгласно изискванията на нормативната уредба.

От Агенцията посочват, че дистанционното отчитане на дневните обороти от фискалните устройства е една от мерките в борбата със сивата икономика.

След като бъде въведена, голяма част от търговските обороти ще бъдат извадени на светло, отбелязват от НАП.

Това е така, тъй като инспекторите ще имат възможност да проверяват оборотите на търговците дистанционно, от работните си места и по всяко време.

По този начин вместо да се извършват физически наблюдения например на един обект от двама инспектори за една седмица, същите двама служители ще могат да наблюдават по 50-60 обекта за този период.

Въвеждането на дистанционното отчитане на обектите ще позволи да се повиши и качеството на анализа при идентифицирането на рискови обекти, които укриват обороти.

От НАП отбелязват, че подобна реформа е била осъществена преди няколко години в Сърбия. Голяма част от фирмите, които са изградили системата, са разработили и пуснали на пазара касовите апарати с такива възможности, са били български.

Само за шест месеца данъчните от западната ни съседка са регистрирали увеличаване на оборотите на търговските обекти в пъти, посочват от агенцията.

Вирни се горе