До 30 лв. излиза планинска застраховка за цялата зима

До 30 лв. излиза планинска застраховка за цялата зима

Планинската застраховка е сред най-малките разходи, които посетителите на ски курортите трябва да направят, но често туристите я забравят. Повечето застрахователни компании в България предлагат планински застраховки, като ориентировъчно цената на човек за целия зимен сезон е 25-30 лева.

Такава застраховка може да се направи във всеки пункт на Планинската спасителна служба, съветват от асоциация „Активни потребители”. Много скиори разчитат на планинското спасяване, но малцина знаят, че това е една доста скъпа услуга, а не безплатна Бърза помощ в планината.

Планинската спасителна служба винаги оказва помощ при злополука, но без застраховка цените са много солени. Една акция за търсене струва 724 лева, но ако продължи повече от 24 часа, се заплащат допълнително по 40 лева на час. Спасяване при инцидент с лавина струва 955 лева, а при нараняване на ски писта – 400 лева.

Големите зимни курорти в България – Банско, Боровец, Витоша, Добринище и Пампорово, включват планинската застраховка в цената на картите за ползване на писти и съоръжения, но при каране извън пистите тя не важи. Имайте предвид също, че планинската застраховка не поема разходите за болнично лечение. То е безплатно само ако сте здравно осигурен.

Вирни се горе