До 17 декември държавата се разплаща с бизнеса

До 17 декември държавата се разплаща с бизнеса

17 декември е крайният срок за окончателното разплащане от страна на “Българска банка за развитие” с фирмите, които имат да получават пари от държавата за извършени, но неразплатени от предишния кабинет дейности. Това прие вчера кабинетът, като промени решението си за приемане на механизъм за уреждане на задължения по републиканския бюджет, съобщи вчера пресслужбата на кабинета.

Поставянето на крайния срок се налага заради необходимостта за касово приключване на бюджета за 2010 г., след което плащания не могат да бъдат извършвани.

В механизма за разплащане се предвижда фирмите да получат парите си при условията на сключени договори за цесия, което означава със 7% отстъпка от дължимата сума.

До края на септември компаниите, които имат да си вземат пари от държавата, трябваше да заявят в Министерството на финансите дали са съгласни да получат парите си по въпросния механизъм. До тази дата бяха подадени заявления за 289 млн. лв. Банката за развитие разполагаше с общо 660 млн. лв. за разплащане. Средствата бяха осигурени през пролетта от фискалния резерв.

Вирни се горе