ДКВЕР готви наказания за ЧЕЗ, EVN и Е.ОN

ДКВЕР готви наказания за ЧЕЗ, EVN и Е.ОN

В момента се готвят наказателни постановления за трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, EVN и Е.ОN, съобщи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Комисията е разгледала детайлно възраженията на трите компании и становището й е, че наказателни постановления ще има. “За всяко конкретно нарушение ще направим преценка, но сме констатирали нарушения, които са лесно доказуеми и няма да паднат в съда”, каза Семерджиев, цитиран от БТА.

Преди месец той съобщи, че докладите от регулаторните одити в електроразпределителните дружества вече са предадени на прокуратурата. При предишни свои изказвания той изтъкна като основни нарушения, констатирани в регулаторния одит, изнасянето на външни услуги, при което не е постигната оптимизация на разходите.

Семерджиев съобщи, че ДКЕВР е загубила дело, заведено от ЧЕЗ, за намаляването на таксата за повторно включване на абонати. Така, ако искат експресно включване на тока, абонатите на ЧЕЗ ще трябва да платят такса 80 лв. Той коментира, че кардиналното решение на проблема е да бъдат направени законодателни промени, така че ДКЕВР да има право да регулира и услугите, извършвани от дружествата, които не са пряко свързани с лицензионната им дейност, защото тези дружества са монополисти. “Ще бъдат направени стъпки към подобни промени”, закани се шефът на регулатора.

Относно проверката в НЕК той каза, че при предишното ръководство на компанията е предприета политика на инвестиране в нови мощности, вместо в инвестиране в сигурността на мрежата. “Сега се правят конкретни инвестиционни действия за сигурността на мрежата, които е трябвало да бъдат направени по-рано – още през 2007 г.” посочи Семерджиев. Според него поне формално няма нарушение на лицензионния договор на НЕК и не са били пренасочвани средства от поддържане на мрежата към обекти като “Цанков камък”. “Когато една компания има ограничение на приходите си, тя намалява инвестициите си в мрежата, така че косвено инвестирането в строителство на нови мощности се е отразило върху сигурността на системата”, добави обаче той.

Вирни се горе