Брюксел не споделя очакванията ни за ръст през 2011-а

Брюксел не споделя очакванията ни за ръст през 2011-а

Според есенната прогноза на Еврокомисията страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 и 2007 г., се очаква да задържат инфлацията под контрол, но в повечето безработицата ще остане висока.

За България се очаква растеж от 2.8% през 2011 г. г., а за тази – спад от 0.1%. Тази прогноза се разминава със заложения от ГЕРБ ръст в бюджета за 2011 от 3,6 процента.

Унгария ще отчете икономически ръст от 1.1% до края на тази година, 2.8% през 2011 г. и 3.2% през 2012 г. За Чехия съответно прогнозите са за ръст до 3.1% през 2012 г. от 2.4% през тази година.

С изключение на финансово стабилната България, страните от ЦИЕ вероятно ще се провалят в усилията си за намаляване на бюджетния дефицит под 3% от БВП, което е и таван за присъединяване в Еврозоната. Дефицитът в част от страните дори ще се увеличи.

Полша, най-голямата бивша социалистическа страна в ЕС, очаква икономически ръст от 3.5% до края на тази година, 3.9% през следващата и 4.2% през 2012 г. благодарение на възстановяването на търсенето на вътрешния пазар и притока на средства от европейските фондове.

Сред 27-те страни в ЕС само Швеция и Германия очакват по-бързо възстановяване от Полша.

Сред останалите страни членки на ЕС от Центраблна и Източна Европа България, Латвия и Румъния ще останат в рецесия до края на тази година, но ще се възстановят силно през 2011 и 2012 г.

Очаква се БВП в Европейския съюз да нарасне с около 1,75% през 2011 г., а през 2012 г. с около 2%, показва още есенната прогноза на Европейската комисия, за която съобщи прес службата на общността Rapid. Това постижение е по-добро от очакваното до този момент през годината и потвърждава предвижданията за повишаване на годишния растеж през 2010 г. в сравнение с пролетната прогноза.

Наред с по-благоприятната световна конюнктура и началото на данъчната консолидация обаче се очаква икономическата активност да се забави към края на годината и през 2011 г., но да се ускори отново през 2012 г. благодарение на по-силно частно търсене.

С икономическото възстановяване, което набира сила в ЕС, се очаква условията на трудовия пазар бавно да се подобряват през прогнозния период, както и състоянието на бюджета.

Прогнозата за безработицата е тя да намалее до около 9% през 2012 г., а публичният дефицит да се понижи до около 4,25% от БВП. Тези процеси обаче ще останат неравномерни в различните държави-членки.

„Обнадежден съм от изгледите заетостта най-сетне да се подобри през следващата година в Европа. Публичните дефицити започват да намаляват благодарение на предприетите консолидационни мерки и на възобновяването на растежа", коментира прогнозата комисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен.

Според него обаче възстановяването е неравномерно и много държави-членки преминават през труден период на адаптиране. Решителността, с която продължава данъчната консолидация и първоначалните политики за засилване на двигателите на растежа, са от основно значение за създаването на солидна база за устойчив растеж и работни места. „От сътресенията на пазарите за суверенни дългове изпъква нуждата от силни политически действия", казва още Оли Рен.

Вирни се горе