Близо 30 000 са посетили офиса на НАП в Смолян

Близо 30 000 са посетили офиса на НАП в Смолян

За първите десет месеца на тази година близо 30 хил. клиенти са посетили офиса за обслужване на Националната агенция по приходите в Смолян. 130 човека средно на ден са преминали през салона за работа с клиенти. Най-голям процент от тях са избрали да подадат данъчните и осигурителните си декларации на място в офиса на НАП. Втората най-често избрана услуга от клиентите е изясняване на здравно-осигурителния си статус, съобщиха от офиса на НАП.

Над 4000 са фирмите и физическите лица, които са пожелали да им бъдат издадени удостоверения за наличие или липса на задължения. Продължава да расте и броя на клиентите, които са получили своя персонален код за достъп на Е-услугите на НАП. Издадени са над 700 удостоверения за ПИК. Чрез него лицата могат да следят информацията в данъчно-осигурителната си сметка и да проверят дали подписания от тях трудов договор съответства на информацията декларирана от работодателя им. Персоналният идентификационен код позволява да бъде направена справка за размера на осигурителния доход, върху който се удържат и съответно внасят осигурителни вноски, както и да се поиска издаването на документ като удостоверение за липса на задължения или да се получи справка за задълженията за данъци и осигуровки.

Издаването на кода е безплатна услуга, както всички останали предлагани от НАП. Кодът се получава в момента на подаване на заявлението, лично от лицето. Удостоверението за него съдържа комбинация от 12 символа и позволява достъп до част от Е-услугите на НАП, за които не се изисква електронен подпис. Повече информация за услугите предоставени от НАП с ПИК може да бъде получена на телефон 0700 18 700 , на цената на един градски разговор.

Вирни се горе