Бизнесмен получи 1,4 млн. лева за модернизация на рибарници, край Хвойна и язовир Въча

Бизнесмен получи 1,4 млн. лева за модернизация на рибарници, край Хвойна и язовир Въча

ДФЗ изплати проект за модернизация на рибопроизводството за над 1,4 млн. лева. Средствата получи бенефициент по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР). Досега на кандидата бяха изплатени авансово 280 000 лв. и още 955 700 лв. като междинно плащане. С окончателното плащане в размер на 165 292 лв. субсидията достигна 1 400 992 лв. Одобрените инвестиционни разходи на проекта за увеличаване и модернизация на рибопроизводството са 2 334 991,85 лв.

Инвестицията е реализирана в два от рибовъдните обекти на бенефициента. В „Сини ханчета” край с. Хвойна е купена „Система за обогатяване на водата с кислород” и е изградена малка водноелектрическа централа МВЕЦ. На „Садков обект – Въча”, който се намира на около 12 км. южно от стената на язовир Въча, бенефициентът е увеличил производствения си капацитет, изграждайки „Садкова инсталация за отглеждане на риба”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Мярка 2.1 е инвестиционна и се финансира от Европейския фонд за рибарство (ЕФР). Безвъзмездната финансова помощ покрива до 60% от размера на одобрените и реално извършени инвестиционни разходи, от които 75% са европейски средства и 25% доплащане от държавния бюджет.

Вирни се горе