Бизнесът ще попълва само две платежни

Бизнесът ще попълва само две платежни

През следващата година фирмите вече ще плащат данъци и осигуровки с едно платежно нареждане и ще попълват второ заради вноските по задължителното допълнително пенсионно осигуряване, стана ясно след заседанието на НСТС, предаде репортер на БГНЕС.

Така всички плащания от бизнеса към държавата ще стават само с две платежи нареждания – с едното фирмата ще плаща всички свои задължения към бюджета, а с второто ще внася вноските към частните пенсионни фондове. КТ “Подкрепа” пък са предложили във второто платежно да бъдат събрани всички осигурителни плащания, а не само тези по допълнителното задължително пенсионно осигуряване. “Няма проблем в едно платежно да са вноските по ДОО и по здравното осигуряване и всички други”, смята вицепрезидентът на синдиката Димитър Манолов.

След края на днешното заседание на тристранката, стана ясно, че през 2013 година ще се изпълни едно старо искане на бизнеса – да се намали наказателната лихва за просрочени осигурителните вноски. Сега тя е основният лихвен процент плюс 20%, а от следващата година ще стане основният лихвен процент плюс 10%, такава, каквато е и лихвата при просрочени данъчни задължения.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев също коментира факта, че системата на образованието не е финансирана достатъчно, докато системата на сигурността е префинансирана. На заседанието на НСТС социалните партньори са били информирани, че заплатите на военните ще бъдат увеличени с 9%, докато не е сигурно дали действително ще се стигне до увеличение на заплатите на учителите с 5%.

Вирни се горе