Бизнесът отново притеснен, идват съкращения

Бизнесът отново притеснен, идват съкращения

Според данните на НСИ през месец юни 2010 г. общият показател на бизнес климата у нас се понижава с 1.2 пункта спрямо предходния месец.

Причината е влошаване на бизнес климата в промишлеността, строителството и сектора на услугите. Това е второ поредно понижение на индикатора, информира money.bg.

В три от секторите работодателите посочват, че очакват намаляване на персонала през следващите месеци заради продължаващата несигурност предвид икономическата криза.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" е с 2.4 пункта под майското си равнище. Според мениджърите настоящата производствена активност е леко намалена в сравнение с предходния месец, като същевременно има свиване на очакванията за развитието на дейността през следващите три месеца.

По отношение на осигуреността с поръчки се отчита леко подобрение. Относно продажните цени очакванията на промишлените предприемачи са в посока на запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

В строителството се понижава с 3.6 пункта поради увеличения песимизъм на предприемачи в сектора за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно се влошават и очакванията за дейността, а по отношение на персонала се очаква намаление през следващите три месеца.

Анкетата през юни отчита още увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията и намаление на строителната активност, но с по-бавен темп в сравнение с предходните месеци.

По отношение на продажните цени в строителството има очаквания за тяхното намаление през следващите три месеца.

През юни съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" възвръща 2.5 пункта от стойността си след неговия спад през миналия месец от 5.3 пункта. Това се дължи на леко подобрените мнения за настоящата и очакваната бизнес ситуация през следващите шест месеца.

По отношение на персонала в сектора отново се очаква слабо намаление през следващите три месеца.

Недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда продължават да бъдат основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора, които засилват негативното си влияние през последните месеци.

По отношение на продажните цени в търговията на дребно мениджърите свиват очакванията си за тяхното повишение.

По данни от конюнктурната анкета в сектора на услугите съставният показател „бизнес климат" запазва приблизително равнището си от предходния месец (0.4 пункта намаление).

През юни настоящото търсене на услуги в сектора леко се е намалило спрямо май, като очакванията са то да се увеличи през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да бъдат най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на предприятията.

Относно продажните цени мениджърите не предвиждат увеличение през следващите три месеца.

Вирни се горе