Бизнесът иска коли без ДДС

Бизнесът иска коли без ДДС

Бизнесът поиска да му се връща ДДС-то за фирмени автомобили. В момента данъкът се дава обратно само за коли 6+1 места, както и на компании с основен предмет на дейност транспорт и спедиция. “Използването на леки автомобили не е лукс, а необходимост за бизнеса по същия начин, по който се използват останалите дълготрайни активи – сгради, машини, съоръжения, офис оборудване, компютри и др.”, се казва в писмо на Българската стопанска камара до Националната агенция за приходите. Мнението на камарата е свързано и с провеждащия се в столицата автосалон.

Фирмите искат това предложение да бъде гласувано от новия парламент и да влезе в сила от 2010 г. Освен автомобилите те искат да бъдат освободени от данък и всички услуги, свързани с тях.

В условията на криза това предложение ще има многобройни положителни ефекти, смятат експертите на камарата.

Според тях така ще се подобрят бизнес средата и конкурентоспособността на българската икономика. Родните предприятия ще могат да извършват дейността си при сравними условия с тези в страните членки на ЕС.

Ще се ограничи значително делът на т.нар. сив сектор в услугите по експлоатацията, поддръжката и ремонта, както и продажбата на употребявани автомобили, се казва още в становището на камарата с шеф Божидар Данев.

Според финансовото министерство обаче освобождаването на фирмените коли от ДДС ще намали приходите в хазната, тъй като всеки собственик ще предпочете да регистрира возилото на името на компания вместо на физическо лице.

Вирни се горе