Бизнесът: Електромобилите ще ни извадят от кризата

Бизнесът: Електромобилите ще ни извадят от кризата

Производството на електромобили в България ще извади родната индустрия от кризата. Такова мнение изрази председателят на Индустриален клъстър “Електромобили” Илия Левков, предаде АСН.

Икономическите ползи за България ще са много големи, а в същото време страната ни има голяма база от възможности заради традициите ни в производството на електрокари и лидерството ни в Европа в този сегмент през 70-те и 80-те години на миналия век – отбеляза още Левков.

Мнението му беше подкрепено и от техническия директор на Автомотор корпорация – официалният вносител на “Ситроен”, Борис Янков. Той отбеляза, че Блгария е произвела първия си електромобил още през 1976 г. и той изцяло с български компоненти. Освен това страната ни е сред учредителите на Световната организация за електрически автомобили, създадена през 1988 г.

За да бъдат въведени колите на ток у нас обаче, има нужда от някои промени в нормативната уредба, предупреди Илия Левков. Той даде пример с това, че в момента нито един електромобил в България не може да премине годишен технически преглед и то защото няма ауспух.

Поради тази причина компютърът в сервиза няма да успее да засече колко вредни газове изхвърля колата, тъй като тя въобще не изхвърля такива. Съответно обаче няма да може да се издаде документ, че емисиите вредни газове са в нормата и респект. автомобилът е технически изправен.

Вирни се горе