България заплашена от срив на гръцките банки

България заплашена от срив на гръцките банки

България, която има най-малък бюджетен дефицит в Европейския съюз, рискува да стане свидетел на „изсмукване" на банките си заради финансовите проблеми на съседна Гърция, предупреди международната рейтингова агенция “Фич”, цитирана от “Новинар”.

“Подозираме, че финансирането на дъщерните компании ще става все по-трудно през годината. Дори и гръцките банки да оставят без промяна краткосрочното финансиране на звената си, по-големият риск е, че рецесията принуждава банките майки – както гръцките, така и тези от Западна Европа като цяло – да намаляват експозициите си в Източна Европа”, казва Нийл Шиъринг, експерт за развиващите се пазари в Европа към Капитъл Икономикс.

Кредитният рейтинг на водещи гръцки банки бе намален от трите големи международни рейтингови агенции – “Фич”, “Стандарт енд Пуърс” и “Мууди'с”.

Преди дни, управителят на БНБ Иван Искров заяви, че няма никакви основания хората, депозирали пари в гръцките банки, опериращи у нас, да се притесняват.

Искров посъветва да се прави разлика между проблемите на бюджета на една държава и банковата й система.

Тази на Гърция е сред най-стабилните. Не може да се говори и за изтегляне на капитали към южната ни съседка, заяви Искров.

Гръцките банки контролират около 30% от банковия пазар у нас. Гръцката национална банка е собственик на ОББ, а Пощенска банка е собственост на Юробанк. Дъщерни дружества в България имат още “Пиреос” и “Емпорики”, която е част от френската група “Креди агрикол”. Алфа банк е регистрирала бизнеса си в България като клон.

Вирни се горе