България се нареди сред десетте най-застрашени от фалит държави

България се нареди сред десетте най-застрашени от фалит държави

Държавните облигации на България и Румъния са сред най-рисковите държавни ценни книжа в света през второто тримесечие на тази година.

Това става ясно от последния доклад на базираната в Лондон агенция СМА, която изчислява цените на застраховките срещу държавен и корпоративен фалит.

България и Румъния се нареждат сред най-застрашените от фалит държави – съответно на десето и на осмо място. И двете страни попадат за първи път в “обезпокоителния” Топ 10 на агенцията.

Към края на юни рисковата премия по застраховката срещу фалит на българското правителство е нараснала до 363.7 базисни пункта. Последната показва очакванията на международните инвеститори за платежоспособността на правителствата, емитирали държавен дълг.

Най-застрашена от фалит държава е Венецуела, която запазва лидерството си от предходните три месеца. Рисковата премия на застраховката срещу фалит на страната е 1380.86 базисни пункта.

На второ място застава Гърция, която прави главоломен скок в списъка и след деветото място през първото тримесечие на годината, вече е на крачка от негативния връх.

В най-рисковите десет намират място и Аржентина, Пакистан, Украйна, емирство Дубай, Ирак и Латвия.

Според данните на агенция СМА като най-безопасни в момента инвеститорите приемат облигациите на Норвегия, Финландия и Съединените щати.

СМА публикува и ежедневна класация на най-рисковите за отпускане на заеми страни. България и Латвия са вън от нея. Два американски щата застават в негативната десятка – Илинойс и Калифорния, а Румъния пада до десета позиция.

Вирни се горе