Българинът масово мина на евтини храни. Забрави БДС-то

Българинът масово мина на евтини храни. Забрави БДС-то

Кризата принуждава все повече българи да купуват евтини колбаси и млечни продукти. Tази тенденция се засилва през последните месеци.

Това обявиха представители на млекопреработвателната и месна индустрия по повод намаляващото потребление на храни, което продължава да върви надолу дори в традиционно силните летни месеци.

„Над 60 на сто от продажбите на колбаси са в най-ниския ценови клас, което принуждава компаниите от хранителната индустрия да разширяват тяхното производство“, обясни собственикът на петричката компания „Мес-ко“ Костадин Чорбаджийски пред Investor.bg.

Въпреки опитите да се рекламират качествените месни продукти с логото „Стара планина“ интересът към тях намалява и хората предпочитат да купуват пресни колбаси или сухи деликатеси от по-ниския клас. Така предпочитанията се изместват от шунката към кренвиршите или надениците. При сухите колбаси също се купуват възможно най-евтините марки, поясни Чорбаджийски.

От два месеца месният бранш е принуден да се справя и с покачването на цените на суровините, което традиционно се наблюдава в началото на туристическия сезон. За този период цените на говеждото месо в Европа са се покачили от 4,80 на 6,30 лв. за килограм, а при свинското месо поскъпването е с близо един лев.

Обикновено преработвателите компенсират това поскъпване с увеличените продажби през лятото или със съответни корекции в цените на колбасите, но тази година пазарът не позволява, затова се увеличава производството на евтини продукти, заключи Костадин Чарбаджийски.

Сривът в потреблението се усети още в началото на годината, когато в сравнение със същия период на 2010 г. отчетохме 35% намаление на продажбите, обясни и управителят на месопреработвателната компания „Браво“ Огнян Лулчев.

За да компенсират свиването на оборотите, мениджърите са започнали активна маркетингова стратегия за продажби извън страната.

„В нашия бранш конкуренцията е изключително голяма, на този етап успяваме да реализираме продукция единствено в Румъния, където също има спад в потреблението, но все пак пазарът е по-голям от българския“, обясни Лулчев.

Компанията е специализирана в продажбата на шунка и пресни колбаси. Търсят се варианти за сътрудничество с европейски компании, които да възлагат производство на месни продукти под чужди марки, заяви още управителят на “Браво”.

Млекопреработвателите също отчитат нарастващо търсене на продукти от растителни масла, които се предпочитат през последните два месеца основно заради ниските цени, съобщи за Investor.bg Диляна Славова, изпълнителен директор на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Докато килограм краве сирене в магазините се продава между 4,50 и 8 лв. немлечните продукти са почти два пъти по-евтини и това натежава в избора на клиента, обясни Славова. Това според нея обяснява и намаляващото търсене на млечни продукти на вътрешния пазар.

Определено успокоение за бизнеса носи затвърдената добра позиция в износа на български сирена и кашкавали, които през последните години се запазва на нивата от над 23-24 хиляди тона годишно, обясни Диляна Славова.

Вирни се горе