„Арексим Инженеринг“ ще изгради през 2016 г. модерна система за рециклиране на технически полимери

„Арексим Инженеринг“ ще изгради през 2016 г. модерна система за рециклиране на технически полимери

„Арексим Инжинеринг ЕАД продължава да расте всяка година, като ръста за 2015 г., спрямо 2014 е 30 %. В нашата дейност преработваме предимно инженерни пластмаси, като работния материал за миналата година е над 7 хил. тона”. Това каза за SmolyanNews.com Камен Димитров – Главен финансов директор на “Арексим Инженеринг” ЕАД.

Дружеството генерира както брака в производството така и технологичния отпадък, което може да достига до около 6 %. „Този отпадък през годините се увеличава и става все по-голям затова Арексим Инжинеринг ЕАД търси варианти как да се възползва от него и да го рециклира. Знаете, че пластмасата е материал, който подлежи на рециклиране и на повторна употреба, а Арексим е предприятие, което иска да спазва най-високите екологични стандарти. Ръстът, който предприятието реализира, трябва да бъде устойчив с най-новите тенденции и с нуждите на околната среда, в което предприятието се намира”, посочи още Димитров.

С тази цел по европейска програма предприятието е закупила една машина, която мели отпадъчни материали. Това обаче не затваря кръга на рециклиране, затова продължава да търси други възможности. През миналата година “Арексим Инжинеринг” ЕАД успешно кандидатства по програма, отпусната от Норвежката държава. „Програмата беше специализирана за иновации в зелената индустрия, като нашия профил беше изключително подходящ за такъв тип дейност. Благодарение на нея предприятието ще реализира проект на стойност малко над 1 млн. евро, като ще закупи две екструдиращи линии – едната ще е за специализирани инженерни пластмаси, някои от които имат съдържание на стъкло, а другата за рециклиране на материал полипропилен, с който също работим през последната година. Това ще затвори кръга на рециклиране на Арексим и производството ще стане напълно безотпадъчно”, обясни Камен Димитров. По думите му целият отпадък от пластмасовoто производство ще бъде повторно употребяван или продаван като годен материал за повторна употреба на контрагенти в България и Европа. „С тази програма смятаме, че нашето дружество наистина става социално отговорно и отговорно към околната среда, в която оперира и ние се гордеем много с този факт”, заяви Димитров. Проектът ще бъде завършен през март тази година, а до средата на 2016 година трябва да бъде напълно работещ.

Главният финансов директор на Арексим Инженеринг ЕАД посочи, че основните им цели са да продължат с устойчивия си ръст, да разширяват пластмасовото производство, да обновят изцяло инструменталното производство, за да може предприятието да продължи да показва добри резултати, да бъде конкурентно на средата в която работи, да продължава да расте и да бъде печелившо както в миналите години.

Вирни се горе