Агнешкото няма да поскъпне за Гергьовден

Агнешкото няма да поскъпне за Гергьовден

Търсенето на агнешко месо по това време на годината е голямо, съответно се вдигат и цените. От бранша уверяват, че не се очаква скок в цената на агнешкото месо около Гергьовден.

Проверка на Smolyannews.com показва, че в по-малките магазинчета има предлагане и то на доста по-ниски цени от тези в търговските вериги. Според справка на Министерство на земеделието и храните средната цена на едро за страната е 13.66 лв. без ДДС. Цената на килограм живо тегло в Смолянско е между 5 и 6 лв.

Големите търговски вериги не предлагат продажба на цяло агне, а на килограм месото се предлага на цени от 12 лв. нагоре. За сметка на това цените на месото във фермите се запазват. Те варират между 5 – 5.50 лв. на едро и 6 лв. на дребно.

За да е добро агнешкото месо е много важна породата, казват фермери и съветват всички потребители да си търсят агнета във ферма и да си изберат най-доброто за тях, тъй като във веригите е съмнителен произходът на животните. Месото, което се внася, понякога виси с години по камери.

Вирни се горе