91.3 млн. евро преки чуждестранни инвестиции в предприятията от нефинансовия сектор в област Смолян за 2019 г.

91.3 млн. евро преки чуждестранни инвестиции в предприятията от нефинансовия сектор в област Смолян за 2019 г.

Преките чуждестранни инвестиции в предприятията от нефинансовия сектор в област Смолян към 31.12.2019 г. възлизат на 91.3 млн. евро, което е с 0.7% повече в сравнение с 2018 година. Това сочат данните на статистиката.

Най-голяма е стойността на преките чуждестранни инвестиции в промишлеността -83.3 млн. евро, които формират 91.3% от общия обем на инвестициите и в сравнение с 2018 г. относителният им дял се увеличава с 0.6 пункта. Следващ по обем на направените ПЧИ е отрасъл „Операции с недвижими имоти“ – 5.5 млн. евро, или относителен дял от 6.0%, който се увеличава с 1.3 пункта в сравнение с предходната година. В сектор „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство“ преките чуждестранни инвестиции са 1.5 млн. евро, а относителният им дял намалява с 1.4 пункта спрямо 2018 година.

През 2019 г. най-голям дял от направените чуждестранни инвестиции в областта има община Девин – с 31.6 млн. евро, или 34.6% от всички инвестиции в областта. Следват община Смолян с 29.3 млн. евро, или 32.1% и община Чепеларе с 19.0 млн. евро, или 20.8% от инвестициите в областта.

Чуждестранна пряка инвестиция е всяко вложение, което включва дългосрочни отношения, отразяващи дълготрайния интерес на резидент на чуждестранна икономика (чуждестранен пряк инвеститор) в предприятие – резидент на българската икономика (инвестиционно предприятие). Пряката инвестиция включва както първоначалната трансакция между двата субекта, така и всички последващи трансакции между тях. Обемът на чуждестранната пряка инвестиция в инвестиционното предприятие се определя като сума от:

-чуждестранното участие в собствения капитал на предприятието;

-плюс размера на непогасената към 31.12. на отчетната година част от главницата по дългосрочни и краткосрочни заеми и търговски кредити, отпуснати от чуждестранния инвеститор на инвестиционното предприятие;

-минус размера на неизплатената към 31.12. на отчетната година част от главницата по дългосрочни и краткосрочни заеми и търговски кредити, отпуснати на чуждестранния инвеститор от инвестиционното предприятие.

Вирни се горе