9,78% безработица през февруари,най-висока в Смолян

9,78% безработица през февруари,най-висока в Смолян

Безработицата през февруари е била 9,78 процента, колкото и през януари 2011 година. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при откриването днес на трудова борса “Европейски ден на труда” в София, цитиран от БТА.

Директорът на Агенцията по заетостта Росица Стелянова посочи, че в сектор “търговия” има най-голяма динамика на заетостта, а най-много обявени свободни работни места има в сектор “транспорт”. По думите й е налице тенденция за намаляване на безработицата сред младежите, като те се включват в различни програми по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.

На 1 април започват преговорите със социалните партньори за индексация на доходите, каза още Младенов. По думите му 1 юли е най-оптимистичният вариант за увеличението на заплатите и пенсиите да се случи

Безработицата сред младите хора е намаляла с 1000 души спрямо миналата година. Около 200 младежи, завършили средно или висше образование, се обучават по програма за придобиване на стаж във фирми, посочи Стелянова.

В момента има 150 регионални програми за осигуряване на заетост, като те се концентрират в градовете с висока безработица, посочи Стелянова. Очаква се около 2300 души да започнат работа по тези програми. Най-висока е безработицата в Смолян, Търговище и Монтана, където тя достига 15-17 процента.

Вирни се горе