80 US фирми търсят наши студенти за бригади

80 US фирми търсят наши студенти за бригади

Над 80 работодатели от САЩ пристигат у нас, за да събират студенти за летни бригади. Те идват от общо 16 американски щата, а трудовата борса ще се състои в “Шератон”, съобщиха от консултантска фирма “Интеграл”, предаде АСН.

Сред фирмите има много представители на Източното и Западното крайбрежие, където са разположени най-желаните дестинации – Калифорния, Флорида, Кейп Код, Ню Джърси и др.

Щатските шефове ще назначават основно камериери, сервитьори и рецепционисти, за които заплащането е най-добро. Сумите варират от 7,50 до 12 долара на час. Изкараните пари изцяло покриват разходите за квартира между 70 и 100 долара седмично, както и средствата, нужни за издръжка, които са между $50 и 100.

Тази година се очаква засилен интерес към офертите, защото промените в програма Work and Travel предвиждат САЩ да дават визи само на студенти с предварително осигурен трудов договор. Досега младежите имаха право да си потърсят работа чак когато отидат на място.

За първи път се дава възможност и на български студенти сираци да спечелят пълна стипендия за пътуване до САЩ по програмата. Средствата са в размер на 2000 долара, отделно от това се покриват таксите за участие и визата. Парите се отпускат от американската организация Council on International Educational Exchanges. За да кандидатстват за сумата, младежите трябва да са студенти редовно обучение на възраст между 19 и 28 г., да владеят английски език на средно ниво и да са показали отлични резултати в университета. Победителят ще стане ясен в края на февруари.

Вирни се горе