7 милиона дървета ще бъдат засадени тази година

 7 милиона дървета ще бъдат засадени тази година

7 милиона дървета ще бъдат засадени на територията на цялата страна. За последните четири години се наблюдава ръст на залесените площи у нас. Тази година са отпуснати нови 11 милиона лева.

„Планът на държавата за залесяване тази година е с най-високия си обем от последните. Малко 14 хиляди декара, за което са приготвени 7 милиона фиданки”, обясни министърът на земеделието и храните Десислава Танева, съобщи бТВ.

И въпреки това хиляди декари са опожарени или изсечените гори. Експертите изчисляват, че ако всеки от нас засади по едно дърво, до няколко години може да се възстанови горският фонд на страната. А това не е трудно – два, три силни удара са достатъчни, за да направим дупка. Важно е коренът на фиданката да е колкото дълбочината на дупката. Следва заравянето – сега два сантиметра, а след двайсет години 30 метров бор.

По повод „Седмица на гората – 2015 г.” директорът на РДГ-Смолян, инж. Венцислав Фурлански ще даде пресконференция. Темата е предстоящото откриване на професионалния празник на служителите в горската система – „Седмица на гората”, която тази година ще премине под мотото “ГОРАТА – МОСТ КЪМ БЪДЕЩЕТО”.

Вирни се горе