40% по-евтини мобилни услуги от догодина

40% по-евтини мобилни услуги от догодина

Мобилните услуги ще поевтинеят с 25 до 40% от догодина, обяви в сутрешния блок на bTV председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, съобщава money.bg. Той не се ангажира с конкретна дата, но основание за прогнозата му е дадената заявка за намаляване на цената на едро от трите мобилни оператора.

„Пряката зависимост между цените на едро и дребно се изразява в 25% до 40% поевтиняване. Такава е реакцията на пазара във всяка една нормална пазарна икономика", уточни той.

Според Божков това няма да се случи благодарение на появата на евентуален четвърти gsm-оператор, който да изиграе ролята на панацея, а в резултат от регулаторната дейност на КРС.

„Това става чрез пазарните анализи, чрез изявата на някои конкурентни проблеми. Когато ги виждаме, налагаме нови цени. Проблемът в българския пазар не са цените, които са вътре в мрежата, имаме конкурентен проблем за недопускане на клиенти в нея", каза още Божков.

Той допълни, че предложеният ресурс, към който вече има интерес, не е достатъчен за равнопоставеност с конкуренцията, но е нормално да предизвиква безпокойство в старите играчи. Според него е възможно обаче да се използва само като възможност за участие в пазара, както е в Англия.

По думите му от изразения досега интерес ще има поне двама сериозни играчи. „Този, който ще спечели ресурса, ако е нов играч, предполагам, че ще играе с портфолио от услуги като кабелна телевизия, сателитна телевизия, не само телефония. Може той да поиска и допълнителен ресурс, т. нар. “виртуален мобилен оператор”, от сега играещите оператори", коментира Веселин Божков.

Вирни се горе