3 млрд. лв. скок в оборотите след връзката с НАП

3 млрд. лв. скок в оборотите след връзката с НАП

Рекордно увеличение на търговските обороти в страната се отчита след свързването на касовите апарати с НАП, съобщиха от агенцията.

С близо 3 млрд. лв. се е увеличила декларираната данъчна основа на облагаемите с ДДС доставки за месец март в сравнение с месец февруари 2012 г.

Според данните, посочени в ДДС-декларациите за месец март, които се декларираха до 17 април, общата данъчна основа на доставките е 15,2 млрд. лв., докато през февруари 2012 г. тя е била 12,3 млрд. лв.

Тези положителни тенденции се допълват и от факта, че оборотите от март тази година се изравняват с тези от март 2008 г., когато общата данъчна основа на облагаемите с ДДС доставки е била също 15,2 млрд. лв., съобщиха още от приходната агенция.

От НАП смятат, че тези резултати се дължат най-вече на свързването на касовите апарати с НАП и последвалите контролно-ревизионни дейности. В края на март изтече срокът, в който всички търговци трябваше да осигурят дистанционна връзка на фискалните си устройства с агенцията.

Последвалите проверки в цялата страна показаха, че почти няма нарушители на новите разпоредби.

Свързването на касовите апарати с НАП има сериозен дисциплиниращ ефект при отчитането на обороти в страната, отчитат данъчните.

Вирни се горе