20% скок в цената на олиото за дни

20% скок в цената на олиото за дни

Цената на олиото поскъпва с между 15 и 20% през последните дни, съобщи БНР.

Подобно увеличение има в много градове в страната. Според търговци обаче, поскъпването е спекулативно в очакване на новата реколта. По тяхно мнение увеличението е резултат от раздутите цени на световните тържища.

Заради почти всекидневното нарастване в цената се наблюдава и тенденция за презапасяване.

Литър олио на фирма производител в Стара Загора вече се продава на търговските вериги цена от2,66 лв. В търговската мрежа в Шумен цената е между 2,70 и 2,90 лв. Миналата седмица цената е била с около 50 стотинки по-ниска.

Подобно увеличение има и в магазините в Ямбол. Най-високата цена за литър олио в момента е 3,05 лв.

Според производителите няма основание цената от новата реколта да бъде увеличавана. Очакваният среден добив слънчоглед в страната е между 200 и 250 килограма за декар.

Добивът е достатъчен и не се налага внос, е мнението на производителите. Те подчертават, че се очаква добра реколта не само у нас, и в световен мащаб.

От държавната комисия по стоковите борси потвърдиха, че увеличението само от началото на август в цената на слънчогледовото олио е 15%.

Търговците спекулативно вдигат цената преди да е ожъната новата реколта от слънчоглед до средата на октомври, коментира председателят на комисията Едуард Стойчев. Той увери, че слънчогледовата реколта ще бъда добра като качество и добави, че няма причина цените да вървят нагоре.

Вирни се горе