2.5% - реално усвоените евросредства

2.5% - реално усвоените евросредства

Eдва 2.5% са реално усвоените евросредства от България.

Три години след приемането ни в ЕС това е една доста тревожна тенденция, защото до края на плановия период не остава много време, а има много тежки програми, които изискват време.

Оперативна програма за „Развитие на селските райони" е с най-голям обем реално изплатени средства на бенефициентите – 600 милиона лева, съобщава Money.bg.

Това заяви Красимир Киряков, председател на Българска асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП), представяйки експертна оценка към началото на февруари месец.

Това, което е необходимо да се направи, за да се увеличи обемът на реалните плащания, е да се открият спрените през есента около 10 хил. проекта, тъй като в момента има възможност те да бъдат разгледани.

Освен това трябва да се променят мерките, по които се кандидатства, така че да бъдат приети повече проекти.

Същата е ситуацията и в селското стопанство, където е използван едва 10% от общия бюджет по мярката, а освен това по-доброто усвояване на средствата ще окаже помощ в ситуацията на криза.

За по-доброто усвояване на евросредства е важно правилното осъществяване на плащанията по одобрените проекти, т.е. да има регулярност, а не забавяне на плащанията на бенефициентите. “Само това дори може да се окаже реална антикризисна мярка”, коментира Киряков.

Според него е важна и публичността на информацията, с цел по-голяма възможност бизнесът да прогнозира и планира действията си. За тази цел Фонд „Земеделие" трябва да излезе с график за 2010 година кога се очаква да бъдат отворени отделните мерки.

Фонд „Земеделие" да сп

Вирни се горе