2/3 от българите живеят непоносимo

2/3 от българите живеят непоносимo

Близо 2/3 от българите определят положението в страната като непоносимо.

Това показват данните от национално представително проучване на Институт “Отворено общество”. От тях става ясно, че тези 2/3 от населението съобщават за влошаване на финансовото си състояние през последната една година и заявяват, че по някакъв начин са засегнати от кризата.

Данните сочат, че мнозинството български граждани са на мнение, че най-лошата част от икономическата криза е отминала. Така мнозинството от анкетираните (58%) очакват през следващата една година икономическата ситуация в страната да се стабилизира и да започне да се подобрява.

От „Отворено общество" посочват, че на този фон общественото мнение е поляризирано по отношение на антикризисните мерки на правителството.

Мерките печелят одобрението на 31% от анкетираните, докато други 30% не ги одобряват. Около 25 % смятат, че никакви мерки не са предприети.

От изследването става още ясно, че с най-силна подкрепа се ползват идеите за намаляване на данъците и осигуровките (70%), държавните служители сами да поемат своите здравни осигуровки (60%), както и увеличаването на акцизите на алкохола и цигарите (51%).

Най-малка подкрепа срещат предложенията за намаляване на заплатите и пенсиите (9%) и за увеличаване на ДДС и на плоския данък (12%).

Прави впечатление липсата на готовност сред гражданите да приемат допълнителни лишения в условията на криза, изтъкват още от института.

Над 85% от анкетираните отговарят отрицателно на въпрос дали биха се съгласили доходите им да намалеят с 5%, за да се избегне задълбочаване на икономическата криза в България.

Данните показват постепенно намаляване на страха от безработицата и запазване на доверието в банковата система и във валутния борд.

През март 2010 година 29% от анкетираните очакват, че безработицата рязко ще се увеличи, докато година по-рано подобни опасения са имали 48% от анкетираните. Въпреки финансовата кризата в съседна Гърция, доверието в банковата система и валутния борд на България остава стабилно, сочат още данните.

От направеното проучване става ясно и че според анкетираните през последните 12 месеца най-голям напредък България е постигнала в сферата на вътрешния ред и сигурност. Най-наложително според тях е реформите да продължат в сферите на икономическия растеж, пазара на труда и здравеопазването.

През март 41% от анкетираните смятат, че като цяло България се развива към по-добро при управлението на правителството на Бойко Борисов, докато 32% смятат, че страната се развива към по-лошо.

Вирни се горе