19 млн. лв. повече доходи от наем са декларирани тази година

19 млн. лв. повече доходи от наем са декларирани тази година

С 19 млн. лв. повече доходи от наем са декларирани пред НАП тази година в сравнение с предходната. Това показват данните в годишните данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2013 г. Положителната тенденция на нарастване на декларираните от наем доходи се наблюдава през последните три години, като в същото време няма съществена промяна в броя на хората, посочили такъв вид доход в декларациите си, съобщиха от приходната агенция в Смолян.

През 2012 г. доходи от наем са обявили 121 000 граждани на обща стойност от 448 млн. лв. Година по-късно, през 2013 г., въпреки, че хазяите посочили в декларациите си доходи от наем са намалели с 2000, обявените суми са с 3 млн. повече от предходната година. В декларациите, подавани през 2014 г. 123 000 души са обявили доходи от 470 млн. лв.

От НАП напомнят, че според българското законодателство, всеки гражданин, получил доходи от наем, трябва да ги декларира и да плати данък като физическо лице. В случай че за последните 12 месеца доходите от наема надхвърлят 50 000 лева, лицето подлежи на задължителна регистрация по ДДС. Рискът от укриване на доходи от собствениците на обекти, намиращи се на централни търговски улици, беше идентифициран от НАП преди няколко години. От Агенцията предприеха редица мерки за намаляване на неговото влияние като отпечатване на информационни брошури за правата и задълженията при покупка, продажба, отдаването под наем, наемане на недвижими имоти. При реализирането на образователните кампании НАП работи съвместно с браншовите организации на посредниците при покупка и продажба на недвижими имоти. Мерките за намаляване на влиянието на риска включваха и извършването на редица ревизии и проверки на физически лица.

Сигнали срещу некоректни хазяи клиентите на НАП могат да подават на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор или чрез електронна поща infocenter@nra.bg при гарантирана конфиденциалност на подателя, допълниха от данъчното.

Вирни се горе