1.5 млн. лв. субсидии ще получат картофопроизводителите

1.5 млн. лв. субсидии ще получат картофопроизводителите

552 900 лв. субсидии ще бъдат изплатени на производителите на картофи, след решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) от 10 юни – вчера. Средствата ще се изплатят по схемата за подпомагане на картофопроизводителите за покупка на посевен материал за семепроизводство и консумация за реколта 2010, съобщиха от фонда.

На вчерашното заседание на Управителния съвет на фонда беше определен точният размер на субсидията по схемата. За покупка посевен материал от картофи за семепроизводство производителите ще получат по 121 лв. на декар, а за покупка на семена за производство на картофи за консумация – по 66 лв. на декар.

Кандидатствалите производители по схемата са общо 368 за 3 124 декара за семепроизводство и 17 857 декара картофи за консумация. С вчерашното решение на УС на ДФЗ срокът за договаряне на средствата бе удължен до 30 юни 2010 г. Самите субсидии ще се изплащат в срок до 16 юли 2010 г.

В допълнение, в съответствие с Указание на Министерство на финансите УС на ДФЗ взе решение в случаите на проекти по програма САПАРД с приключили досъдебни производства без констатирани нарушения, субсидии по тях да се изплащат чрез вътрешни преразпределения на план – сметката на Фонд „Земеделие”.

Вирни се горе