Бездомни кучета тормозят жителите на Девин

 Бездомни кучета тормозят жителите на Девин

За миналата година има над 10 случая на ухапани

Бездомни кучета тормозят жителите на Община Девин. Хората се страхуват да излизат вечер и сутрин сами по улиците. За миналата година има над 10 случая на ухапани от кучета, съобщи бТВ.

Една от потърпевшите в кв. “Саята” е Светлана.

„Обадих се на 112. От там ми казаха, че ще сигнализират общината. Не мога да кажа какво е направено, но продължава да си има кучета навсякъде. Аз съм възрастен човек и мога да реагирам, а малките няма как. Страх ги е и бягат, а кучето все повече ги преследва", казва Светлана Топалова.

На същия стрес са подложени и жителите на съседните квартали.

„Децата ги е страх на училище да ходят, родителите ги посрещат от училище, за да не стане белята. Направиха екопътека, а то в екопътеката има над 30 кучета, не можеш да влезеш, да минеш да се разходиш, това е някакъв кошмар", коментира Юлиана Сархачева.

Глутници бродят и в покрайнините на града. Елена работи в шивашки цех на няколко километра от Девин.

„Някой път хората се налага да се прибират пеша и се събират на глутници по 20-30 кучета и е опасно", заяви Елена Сакалийска, шивачка.

„Мен като мъж ме е страх да мина от там пеша, а какво остава за жените", заяви Салих Коджа.

Най-много кучета се въртят около сметището.

Според общината липсват достатъчно средства, за да бъде овладян проблемът с бездомните кучета. През миналата година са обезпаразитяване и упойки на агресивните четириноги са били отделени 2000 лева.

„Ние се опитваме да намаляваме тази популация с налични средства и възможности, като преди няколко години направихме кастриране и обезпаразитяване и маркиране на кучетата, като по този начин ние горе-долу знаем в какъв порядък се движат те в Девин", посочи Пламен Балталийски -директор Общинско предприятие БКС-Девин.

Общината ще изготви проект за приют до края на годината. Едва след това ще се търсят средства за построяването и издръжката му.

Вирни се горе