Без номера на партиите в бюлетината иска ВМРО

Без номера на партиите в бюлетината иска ВМРО

Единият партньор от малката коалиция “Обединени патриоти” – ВМРО, предлага партиите, коалициите и инициативите комитети да нямат номера в бюлетината, а да се изписват само имената им. Целта – своеобразен образователен ценз при гласуване, т.е. да се елеминира възможността неграмотни избиратели да упражняват контролиран вот чрез заучаване на номер.

Други предложения на ВМРО за промени в Изборния кодекс, които бяха представени днес, са на референдуми да могат да бъдат подлагани въпроси от компетентността на Великото Народно събрание (ВНС) като образователен ценз при гласуване.

ВМРО няма да подкрепи предложенията на ГЕРБ половината от депутатите във ВНС, защото по думите на депутата Юлиан Ангелов то противоречало на Конституцията, където е казано, че народните представители във Великото се избират по начина, по който и тези в обикновено Народно събрание.

Депутатите на Красимир Каракачанов обаче са склонни да има избор между гласуване чрез машина и с бюлетина, макар че са против машинния вот.

ВМРО предлага още при избори за кмет вотът “Не подкрепям никого” да не се отразява при отчитане на резултата, за да няма излишни балотажи. Друго предложение е селата с население от 200 души нагоре да могат да избират кмет, а не както сега – с 350.

Вирни се горе