Бедстват общини в Смолянско заради дъжд,сняг и свлачища

Бедстват общини в Смолянско заради дъжд,сняг и свлачища

От днес в Златоград е обявено бедствено положение,съобщи кметът Мирослав Янчев.

Язовир “Златоград” вече прелива, а по него има и много ледени късове. Започнало е да прелива и хвостохранилището.

По негови думи има опасност река Върбица да излезе от коритото си и да предизвика наводнение. 104 л/кв.м дъжд е паднал в Златоград за последното денонощие към 8 ч. днес.

Вече са информирани всички институции и има готовност да се евакуират хората, живеещи покрай реката, при нужда, увери Янчев.

Има много сигнали за наводнени къщи и свличания на земни маси в града и в общината, където проливният дъжд вали почти от 24 часа.

“Всички златоградчани са притеснени да не се повтори наводнението от 1996 г., когато реката излезе от коритото си и градът беше наводнен”, каза още кметът на Златоград.

Бедствено положение е обявено и в община Неделино,съобщи кметът Стоян Беширов.

Откъснат е републиканският път Неделно-Златоград след срутване на голяма подпорна стена. Седем села в общината са откъснати от свлачища, до тях няма достъп и не може да достигне линейка или коли, които да закарат на жителите хляб и продукти от първа необходимост.

По пътя Гърнати-Средец има блокиран автобус, превозващ ученици. Три села в община Неделино и един квартал от града са без ток.Голяма авария остави град Неделино без вода.

Река Неделинска, която преминава през града вече е излязла от корито си в долния край.

Работи се по отстраняването на свлечените земни маси, като приоритет е отварянето на републиканския път Неделино-Златоград, каза още кметът Беширов.

Едно денонощие в Смолянско продължава да вали дъжд, а по високите части – сняг. Всички пътища са мокри и хлъзгави, на места има заледени участъци. В сила остават ограниченията за движение на автомобилите с вериги, а товарните без ремаркета и полуремакета през всички проходи в района.

В Пампорово има закъсали автобуси и автомобили. До този час най-много валежи са паднали в Златоград – 104 л/кв.м. В Чепеларе са се излели 23 л, 25 л в Смолян, 54 л в Мугла, 51 л в село Триград. На Рожен снежната покривка е достигнала 155 см.

Без ток са над 10 селища основно в общините Девин и Смолян. Няма електричество в селата Беден, Брезе, Лясково, Широка лъка, Гела, Солища, Стикъл, Мугла, Пампорово и други.

Вирни се горе