Барикадиран, похитителят заплашва да се самоубие

Барикадиран, похитителят заплашва да се самоубие

Похитителят от банката в Сливен продължава да отказва да се предаде и остава барикадиран вътре, след като пусна всички заложници още преди часове. Както вече беше съобщено официално похитителят е 27-годишният охранител Стефан Стефанов от новозагорското село Кортен.

Главният секретар МВР Калин Георгиев обясни на пресконференция в града решението на службите да не предприемат силовото му неутрализиране с думите, че това би довело до риск за неговия живот, тъй като е заплашил да се самоубие, предаде БГНЕС.

“Похитителят е изолиран в трезор на банката, той се намира под наблюдение, приел е известна доза упойващи вещества, но засега не е правил опит за самоубийство, търсил е начин за успокоение. Взел е валидол, като малко е превишил дозата. Не искаме да го извеждаме, защото това би довело до риск за неговия живот, а това е най-важното”, обясни Георгиев. Той увери, че Стефанов не представлява заплаха и са взети мерки да не го изваждат силово. Полицията има стратегия и тактика, която обаче засега запазва в тайна. Със сигурност обаче има непрекъснат контакт с него.

“Все още е трудно да се каже какъв е мотивът му. Той имал личен неуспех – скъсан е на шофьорски изпит. Оставил е личните си документи, носил е маска и оръжие. Липсва логика точно в такъв тип поведение. Трябва да оставим в хода на съдебното следствие да се изясни всичко. Бил е афектиран и силно притеснен”, каза още главният секретар на МВР. По повод първоначалните данни, че похитителят е наркоман, той уточни, че Петров не е наркозависим, не е пристрастен и има негативно отношение към наркотиците.

На пресконференцията се появиха и похитените жени от банката, които не разказаха подробности, но благодариха на полицията за нейните действия.

„Имаме една изключително тежка и динамична нощ. Беше изключително динамична ситуацията в самото начало, имахме сериозни притеснения, защото знаете, че имаше и стрелби, които бяха и към полицейските автомобили. Имаше хаотични условия, които се поставяха. Стараехме се максимално да снижим напрежението, докато успеят да пристигнат и колегите от София, за да могат вече да се включат активно в този преговорен процес", каза междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов пред журналисти в МВР.

Той изтъкна, че най-важното е, че всички похитени жени са на свобода и върху тях не е упражнено физическо насилие, защото в началото похитителят е бил много агресивен и е имало възможност за последици с фатален край. Министърът обаче изтъкна, че самият той е съдействал за извеждането на ранения от него охранител, както и на негов когела, който е успял да напусне сградата още снощи. За втория охратител през цялата нощ се смяташе, че е сред похитените.

По думите на Цветанов изключително важно е било, че служителите са успели в кратки срокове да спечелят доверието на похитителя. По време на операцията е правена връзка с приятели на Стефан Стефанов, които той е искал да чуе и да види. Както вече беше съобщено, похитителят е работил в охранителна фирма „Корадо Секюрити” в Нова Загора. По тази причина е имал разрешително за пистолет “Байкал”.

“Очакваме похитителят да се предаде и да бъде предаден на съответните компетентни власти, за да бъде воден един справедлив процес”, каза още вицепремиерът.

Той уточни, че по време на цялата заложническа криза щабът на МВР е бил разположен в жилищен апартамент. Мъжът и жената, които са оказали съдействие на полицията ще бъдат наградени с индивидуални парични награди. Психологът, водил разговора с нападателя, пък ще получи като награда лично оръжие.

Междувременно премиерът Бойко Борисов коментира заложническата драма пред журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в Европейския съвет. “Направих необходимите послания, които той искаше да чуе, надявам се, че сега вече е убеден, че ще бъде жив и здрав, и ще се действа с него така, както е по закон. Цяла нощ говорихме за мъжки думи и чест, за достойнство, той изпълни своя ангажимент да освободи жените, така че ние изпълняваме нашия”, заяви той, цитиран от БТА.

Вирни се горе