БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ ОТ ВАШИНГТОН ГОСТУВА ВИРТУАЛНО НА МУЗЕЯ В СМОЛЯН

БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ ОТ ВАШИНГТОН ГОСТУВА ВИРТУАЛНО НА МУЗЕЯ В  СМОЛЯН

На 24 април от 17.00 часа българско време в РИМ “Стою Шишков” – Смолян ще се състои онлайн среща с Българския образователен и културен център „Св. Климент Охридски“, гр. Вашингтон.

В пети по ред виртуален проект за партньорство на Смолянския музей с български училища в чужбина, след тези в Ню Йорк, Базел, Кьолн и Хайделберг, по инициатива на смолянчанката, образователен директор на БОКЦ „Св. Климент Охридски“, Вашингтон, Доротея Кадра, музеят ще посрещне през камерите си скъпи гости и ще ги запознае с традициите на Великденските празници в Родопите и с родопската сватба.

Ще бъдат представени музейните богатства в залите „Традиции и съвременност“ и „Обреден реквизит“, специално изработените видео-клипове, презентации и разкази на живо за Великден и музейното ателие „Яйчице си оцвети, Великден посрещни“, както и по желание на българското училище от Вашингтон за родопската сватба.

Ще бъдат показани още над стогодишни родопски народни носии, ще прозвучат родопски песни в изпълнение на първокласниците Величка Стоева и Иван Болгуров, и екскурзовода Александър Боготлиев.

А в началото и в края на виртуалната среща отново ще звънят музейните 121 родопски чанове и като църковните камбани ще предвещават Светлия Великден, пробудената пролет, надеждата за живот и здраве!

Вирни се горе