БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ГАЙДАРСКИ ФЕСТИВАЛ В ПОЛША

БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ГАЙДАРСКИ ФЕСТИВАЛ В ПОЛША

На 18 и 19 януари 2020 г. в полския град Полайево се проведе XX Международна среща на коледарите-гайдари, на която участие взе и български състав от Националното училище по фолклорни изкуства в гр. Широка лъка. Това бяха учениците Невена Джахова, Денис Маджаров, Стефан Смилков, Николай Михалев, Ганчо Гавазов и Дамян Йорданов.

Фестивалът започва да се организира от 2001 г., като всяка трета неделя на януари се срещат гайдари от цяла Полша. Източник на вдъхновение на тази най-млада трациция в региона е намиращият се от 300 години в църквата „Св. Михаил“ ренесансов триптих, дело на познанския художник Матеуш Косиор, наречен „Поклонът на пастирите“. Днес това е голям международен фестивал с участници от Белгия, Беларус, България, Хърватия, Чехия, Франция, Грузия, Холандия, Латвия, Португалия, Словакия, Шотландия, Унгария, Италия, както и от различни части на Полша.

Фестивалът започна още в четвъртък, 16 януари, с посещение в град Шчечин. Там българският състав изпълни коледарски песни в местната катедрала. Участниците от България имаха възможност да се срещнат с местни хора, присъстващи на изпълнението им и да разкажат повече за българските песни, танци, носии и инструменти. На концерта присъстваха и национални медии, включително националната телевизия на Полша TVP. След това те се разходиха из един от най-красивите градове в Полша, а по пътя си посетиха и магазин с български продукти. В петък, 17 януари, българските участници посетиха музикалното училище в Збоншин и установиха контакти с местни учители и ученици.

Официалното начало на фестивала беше положено в събота в град Познан, със среща при най-големия макет на сцената на Рождението Христово в страната. Този макет се намира във Францисканската църква в Познан. Много други музикални и културни събития последваха на същия ден и в неделя: изява в местния център по онкология, а след това извървяване на т.нар/ Витлеем (преминаване през църквите в няколко села наблизо). Вечерната тържествена среща „С гайди по света“ в Полайево събра много граждани, пред които свириха всички участници.

В неделя участниците минаха на тържествена процесия през Полайево, като местните жители ги наблюдаваха с голям интерес. Следобед беше изнесен финален концерт в местния Дом на културата.

Това обаче не беше краят на изявите на българските участници. Те бяха поканени за концерт в Българския културен институт във Варшава на 21 януари. Те изпълниха коледарски песни пред препълнената зала, като накрая всички присъстващи играха хоро.

Вирни се горе