България се представя като целогодишна дестинация на туристическата борса MITT в Москва

България се представя като целогодишна дестинация на туристическата борса MITT в Москва

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма представя богатите възможности на България като целогодишна дестинация на международното туристическо изложение MITT в Москва, което се провежда до 23 март 2013 г. В експото участват 43 български фирми, работещи предимно на руския пазар – представители на национални и регионални браншови организации, туроператори и агенции, общини. Фокусът на тазгодишното участие са специализираните продукти: културен и познавателен туризъм, балнео-, СПА и уелнес, екотуризъм и др.

В рамките на 20-ото издание на MITT се провежда и четвъртият международен конгрес за медицински и здравен туризъм (MHTC 2013) – най-големият форум с този профил в Русия. На него се представят над 130 компании на площ 1 000 кв.м. – специализирани клиники, рехабилитационни центрове, курорти и хотели с балнео- и СПА програми. Научната част включва над 30 презентации и доклади.

България присъства за първи път MHTC с информационен щанд с фокус върху балнеолечението и СПА туризма. На щанда е представена българска козметика, произведена с екстракт от български рози. В презентацията на страната ни като атрактивна дестинация за балнеолечение, медицински и СПА туризъм участваха над 70 представители на туристически фирми, медицински центрове и медии. Особено внимание бе отделено на факта, че през май тази година Поморие ще е домакин на 18-ия годишен конгрес на Европейската СПА Асоциация (ЕСПА). През последните години се наблюдава подчертан интерес на по-платежоспособните руски туристи към българските СПА, балнео и уелнес услуги, сочат статистиките.

MITT е най-голямото изложение в Русия и тази година е неговото 20-о издание. Участват над 2000 фирми от 85 страни. Очаква се посетителите да надхвърлят 80 000 души. Страна партньор през 2013 г. е Куба. Изложението е предназначено за масова публика и професионалисти. В двата последни дни на борсата – 22 и 23 март, българският балет “Енерджи” ще се включи с фолклорни и модерни танци, а за гостите на нашия щанд са организирани и дегустации на български вина.

България е посетена от 597 504 руски туристи през 2012 г., което е 31.3% ръст спрямо 2011 г. и тенденцията за растеж продължава. По данни на руските туроператори записванията за летни почивки в България към момента са с над 20% повече спрямо миналата година.

Вирни се горе