Българите масово почиват в Гърция

Българите масово почиват в Гърция

Български туристи масово пътуват за съседна Гърция, след като там собственици на хотели и заведения рязко намалиха цените заради икономическата криза. Сега хиляди хора предпочитат да почиват на Бяло море, вместо на родните плажове. След откриването на новия граничен пункт при Златоград разстоянието от Кърджали до морето е само 120 километра. На паркинга край един от най-чистите брегове, екип на БНТ откри стотици български коли.

Най-близкият за жителите на Родопите морски плаж е край Авдира. Селището е известно като родното място на древногръцкия философ Демокрит и с богатите си археологически находки. Събота е и на паркинга от близо 500 коли, над половината са с българска регистрация. Семейството на Миглена от Смолян е пристигнало тук за почивните дни.„Ние често идваме, предимно през уикенда. През месеца два-три пъти”, казва Миглена.

Районът попада в Натура 2000 и това е причината да няма големи хотели. Пясъчните плажове са дълги с километри, водата е кристално чиста и за разлика от България, шезлонг и чадър се ползват безплатно, ако поръчаш кафе. Българите се изсипват на групи.

Най-доволен е Димитрий Карачобанакис, собственик на таверна край плажа. „Откакто отвориха границата, идват страшно много българи. Вече станахме приятели – познаваме се по име, търсят ме, искат да летуват тук”, казва той.

В този район работят много българи. Тонка от Стара Загора е тук от 5 години и вече не се учудва на големия брой наши туристи. "Едно че им е по-близо, второ обслужването е по-добро, а може и заплащането. Зависи”, коментира Тонка.

Между 20 и 30 евро струва нощувката за двама в Авдира. Напълно обзаведено студио е 40 евро. В близкия къмпинг може да се намери легло и за 5 евро. Проблемът е, че храната в Гърция е по-скъпа, затова българите тръгват за Бяло море, напълнили багажниците на колите си.

Вирни се горе