Бъдещите студенти внасят до 25 август здравните си осигуровки

Бъдещите студенти внасят до 25 август здравните си осигуровки

Над 400 клиента посетили НАП Смолян за изясняване на здравен статус

Бъдещите студенти и младежите, които все още не са започнали работа трябва да внесат сами здравните си осигуровки. За първата такава, която е в размер на 16,80, срокът е 25 август, напомнят от Националната агенция по приходите.

Съгласно действащите закони, лице, което не плати осигуровките си за здраве повече от 3 месеца за период от 36 месеца, губи пациентските си права. Важно условие преди плащането, е подаването на декларация Образец 7 от лицата, които се осигуряват здравно за своя сметка. Тя се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване. Клиентите на НАП от Смолян и областта могат да платят здравните си вноски по сметка – BG 79IORT80198600080600 с код за вид плащане: 56 11 11 в Инвестбанк АД. Ако все пак младежите пропуснат да внесат навреме своите здравни осигуровки, преди да го направят е задължително да проверят актуалния размер на вече начислената лихва за забавяне в сайта на НАП. През месец юли над 400 клиента са посетили офиса на НАП в Смолян именно, за да изяснят здравния си статус и да се информират за здравните осигуровки, които дължат. Тази услуга може да се провери и по телефона. Тя е автоматична и изисква въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.

Българските студенти, които са избрали да продължат образованието си в чужбина не бива да забравят при завръщането си в България да получат от висшето учебно заведение уверение за успешно приключил и заверен семестър или учебна година-редовна форма на обучение. Същото следва да се преведе от заклет преводач и да се представи в НАП, за да бъде коригиран здравния статус на лицето, и то да може да ползва услугите платени от НЗОК.

Вирни се горе