Архитектите в Смолян: Имаме много потенциал, но никой не го търси

Архитектите в Смолян: Имаме много потенциал, но никой не го търси

Ние работим за всички други общини, но не и за Смолян. Причината е тенденциозното отношение на общинската администрация, която не желае да работи със специалисти от града, това заявиха от гилдията на смолянските архитекти, проектанти и инженери на среща с кандидата за кмет на ПП ГЕРБ Николай Мелемов. На събирането присъстваха и кандидатите за общински съветници инж. Данчо Киряков и архитектите Мирослава Шамаранова и Антон Тодоров. Специалистите обсъдиха бъдещето на ски курорта „Супер Перелик”, който според тях е станал жертва на мегаломански инвеститорски идеи и отдавна е излязъл от нормалните мащаби на първоначалния проект. На срещата се засегнаха въпросите за бъдещето газифициране на Смолян; изграждането на спортни бази; бъдещето на водния цикъл; държавната подкрепа в инфраструктурните проекти.

„Знаете, че нашето правителство започна рехабилитацията на пътя Пловдив-Смолян – нещо, което предишните правителства бавеха с десетилетия. За наша радост, въпреки че е далеч в бъдещето, пътят Пловдив – Рудозем е включен за европейско финансиране – за високоскоростен четирилентов път”, каза Николай Мелемов. Ролята на държавата, а и на местната власт е да направи инфраструктура за населеното място, така че то да стане привлекателно за местния бизнес и допълни, че следващият приоритет ще бъде пътят Рудозем – Ксанти.

На срещата архитект Антон Тодоров представи основните направления в програмата на ПП ГЕРБ в сферата на строителството и благоустройството на Община Смолян.

Основни направления и проекти в програмата на ПП ГЕРБ

Строителство и градоустройство

  1. Инициатива от страна на община Смолян за съвместни действия с общини Рудозем, Мадан, Чепеларе и Асеновград за извършване на пълна реконструкция на пътя Асеновград-Рудозем.

  2. Включване на община Смолян в списъка на общините допуснати за финансиране чрез програмите за селските райони от еврофондовете.

  3. Осигуряване на обходни пътища на гр. Смолян чрез прокарване на нови трасета след анализ за рентабилността. Първо предложение: Левочевски път – подлез пред EVN – автомагистрала; Второ предложение: Военно поделение – кв. Средок – автомагистрала.

  4. Създаване на нови етажни паркинги за кв. Смолян, кв. Райково в района между хотел „Макрелов” и бензиностанция “Лукойл” и кв. Устово в района на пазара.

  5. Съдействие за продължаване работата по автомагистралата гр. Смолян – кв. Устово и връзката и с третокласен път Асеновград – Рудозем.

  6. Довършване на започнатите благоустройствени мероприятия и рехабилитация на улици в крайните квартали на общината.

  7. Извършване на благоустройствени мероприятия по оформяне на централните части в кв. Райково и кв. Устово.

  8. Разширяване на гробищните паркове в кв. Смолян, кв. Райково и кв. Устово и тяхното паркоустрояване.

  9. Възстановяване и изграждане на спортната база – стадиони, спортна зала и плувен басейн и свързването на спортните центрове в Смолян и Райково с велоалея.

  10. Изграждане на довеждащи колектори от с. Момчиловци към ГПСОВ-Смолян и Смолянски езера – ГПСОВ-Смолян.

  11. Ремонт и благоустрояване на местните пътища в селата на общината, както и реконструкция и изграждане на водопроводната и канализационна и електромрежа.

  12. Благоустрояване на централните места на селата Чокманово, Смилян, Могилица, Арда, Горна Арда по направлението Смолян-Гърция.

По градоустройственото планиране

  1. Създаване на нова организация по обслужване на населението в общинска администрация с цел съкращаване сроковете и качеството на услугата.

  2. Завършване процедури по одобряване на концепция за нов градоустройствен план на гр. Смолян и възлагане на изготвянето комуникационен и нов подробен устройствен план.

  3. Създаване на градоустройствена основа за реновиране на площадните пространства в “Нов център” за получаване на възможност за насищането й с търговия, услуги и рекреация.

  4. Създаване на градоустройствена основа по устройство на местността „Амзово” и обособяването й като зона за отдих с необходимите свързващи инфраструктурни комуникации.

  5. Продължаване работата по градоустройственото планиране на местността “Смолянски езера” и „Райковски ливади”, като същата се сведе до изготвяне и процедиране на транспортно -комуникационни планове.

  6. Съвместно с община Чепеларе да се предприемат мерки по забрана промяната на одобрените общи и подробни градоустройствени планове на курорт комплекс Пампорово, принудителни действия по завършване или консервация на започнатото строителство, както и цялостно благоустрояване на курортния комплекс.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вирни се горе