Архимандрит Висарион в неделя ще прослави Петдесетница на Кръстова гора

Архимандрит Висарион в неделя ще прослави Петдесетница на Кръстова гора

На рождения ден на Христовата Църква – св. Петдесетница, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи празничната света божествена Литургия в новия храм „Покров на св. Богородица“ на Кръстова гора. В същия ден ще се отбележи и 60-годишнината на старата църквица „Св. Троица“, дала името на манастирския комплекс, на който от дълги години е игумен архимандрит Висарион.

Празничната Утреня ще започне в 8 часа, а празничната св. Литургия – в 9 часа. Заедно с Негово Високопреподобие ще участват иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ в Райково – секретар на Архиерейското наместничество, отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян и църковният хор при храм „Св. Теодор Стратилат“ – Райково, с диригент Златка Маргаритова. Както и манастирското братство.

Петдесетница /Денят на Света Троица/ е един от най-големите християнски празници, който се пада винаги в неделя, тази година е на 27 май, а в понеделник е Духовден – Ден на Светия Дух. Тогава ще празнува смолянската църква „Св. Дух“, също с възглавена света божествена Литургия от архимандрит Висарион.

Празникът Петдесетница прославя слизането на Светия Дух във вид на огнени езици над апостолите – учениците на Христос, които били събрани заедно с Майка Му на обща молитва на 50-ия ден след Великден /Възкресението/. Всички получили необичания дар да говорят на различни езици, да се отправят към различни места по света и да проповядват Христовото Слово. Св. апостол Петър произнесъл първата християнска проповед, уверявайки множеството, че това явление не е човешко, а Божие, обещано от Христос, което дало началото на Неговата църква. Още същия ден се кръстили близо 3 хиляди души.

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе