Архимандрит Висарион: „Нека Божията Майка да закриля всички вас и вашите семейства!“

Архимандрит Висарион: „Нека Божията Майка да закриля всички вас и вашите семейства!“

С тази призив се обърна архиерейският наместник архимандрит Висарион към множеството, дошло в Пампорово специално за храмовия празник на църквата „Успение на Пресвета Богородица“ на 15 август. Той призова също Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат над храма и курорта, над цялата Родопа планина. За празника бяха пристигнали богомолци от Смолян, Чепеларе и много почиващи от страната. Влизайки, всеки можеше де се поклони и помоли на Света Богородица пред Плащаницата Й, изнесена за празника от олтара на специална маса в центъра на храма. Спазваха се противоепидемичните препоръки – маски, дистанция, дезинфектант на влизане.

Празничната света божествена Литургия възглави Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. В служение с него участва председателят на храма иконом Запрян Шиков. Помощници бяха четирима иподякони – Валери, Илия, Иван и Емил. Молитвените и благодарствени песнопения изпълняваше църковният хор при храм „Св. Неделя“ в Райково с диригент Росица Казалиева.

Успение Богородично е много почитан църковен празник, отбелязващ блаженото заспиване на Божията Майка и вземането Й на небето от Своя Син и наш Бог, възкръснала на третия ден. Именно в нейна чест е построена тази църква с главен организатор за строежа и за привличане на средства Тодор Атанасов – Ганди. Показателно е, че в църковната книга са записапи 7 хиляди имена на дарители. През есента на миналата година Сдружение „Християни“ предаде църквата на нашата Пловдивска епархията, чествайки 20-годишнината й.

Днес на Голяма Богородица бе извършена Лития около храма с иконата на Света Богородица, а след това отслужен празничен водосвет за здраве и благоденствие на народа и Отечеството. Осветени бяха петохлебия и пити, прочетени бяха стотици имена с молитви за здраве. Архимандрит Висарион поздрави имениците и пожела на всички благословен празник. Църковните камбани забиха тържествено.

Росица Примовска

Вирни се горе