Антон Харитев и Кемал Дрянов: Обучението във Физико-технологичния факултет е нашият успешен старт за развитие

Антон Харитев и Кемал Дрянов: Обучението във Физико-технологичния факултет е нашият успешен старт за развитие

Антон Харитев и Кемал Дрянов са студенти в Смолян в специалност „Електроенергийна техника” във Физико-технологичния факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Преди четири години избират да се обучават в Техническия колеж – Смолян, повлияни от нуждата за развитие в сферата на електроенергетиката. Преобразуването на учебното заведение във Физико-технологичен факултет през 2017 година затвърждава мнението им, че са направили правилен избор.

Антон Харитев работи в „Гамакабел“ АД, гр. Смолян. „Във фирмата работех като „Машинен оператор производство на кабели“. Благодарение на това, че записах да уча в Технически колеж – Смолян и гласуваното ми доверие от ръководството на Гамакабел, бях повишен като „Организатор производство“, длъжност която заемах две години и половина. От една година съм „Ръководител участък“.“, сподели Антон.

Обучението във Факултета му дава самоувереността на човек, който може да се справи успешно със задълженията си на работното място. „Изключително съм доволен, че ще завърша като инженер по Електроенергийна техника в родния си град. Обучението ми предлага задълбочени знания в областта на енергетиката. Моите преподаватели са ерудирани и аз имам възможността да науча как да се справям с различни проблеми, които могат да възникнат в реализацията ми като млад специалист. Аз и колегите ми сме мотивирани да следим тенденциите при създаване на нови архитектури на електрическите мрежи, включващи класически и възобновяеми енергийни източници. Ако трябваше да избирам сега, отново щях да избера специалност „Електроенергийна техника” във Физико-технологичен факултет.”, добави Антон.

Кемал Дрянов работи в ЕВН, Електроразпределение Юг, Клиентски енергоцентър, гр. Девин, като електромонтьор. В момента съм с 5-та квалификационна група по безопасност и здраве при работа в електрически зъоражения. „Обучението ми в Колежа, сега Факултет, е вълнуващо и пълно с новости, които не съм и подозирал, че бих могъл видя и науча. Благодарен съм на моите изключителни преподаватели, които допринесоха за това! Шанс за мен беше и преобразуването на Техническия колеж във Физико-технологичен факултет, с което дойде и голямото облекчение, че няма да се наложи продължавам обучението си в друго учебно заведение. Целта ми е в бъдеще да се занимавам с проектантска дейност, за което допринесе много обучението ми с CAD програми във Факултета.”, сподели Кемал.

В момента двамата разработват дипломни работи под ръководството на гл. ас. д-р Милена Недева. Заданията им са свързани с проектиране на електрически уредби и изследване на електрически апарати.

Днес Антон и Кемал имат нова цел – след придобиването на професионална квалификация „Инженер по Електроенергийна техника“, да продължат обучението си в една от магистърските степени, предлагани във Факултета. И са щастливи, че са могли тук, близо до семействата си, да положат основите на висшето си образование.

Вирни се горе