Андриян Петров: „Ние сме една от малкото страни в Европа, които вече имат стратегия за киберсигурността и киберпространството”

Андриян Петров: „Ние сме една от малкото страни в Европа, които вече имат стратегия за киберсигурността и киберпространството”

Областна администрация Смолян беше домакин на обучение на тема „КИБЕРСИГУРНОСТ И КИБЕРЗАЩИТА – КАК ДА ОПАЗИМ ФИРМАТА ОТ ОПАСНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ В МРЕЖАТА“, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия за жителите на област Смолян.

Заместник-областният управител Андриян Петров приветства от името на областния управител Недялко Славов и от свое име участниците в обучението по киберсигурност. „Вашето присъствие в тази зала, хора от различни възрастови категории, доказва, че проблематиката, която е заложена в днешното обучение, предизвиква голям интерес. И това е напълно логично, като се има предвид, че всички ние – гражданите на двадесет и първи век, ежедневно сме свързани с киберпространството. Нормалното функциониране на националното стопанство, на една отделна фирма, дори и влизането в интернет пространството, за да поздравиш приятел, крие опасност. България обаче взима сериозни мерки по отношение на киберзащитата, доказателство за което са предприетите действия през 2016-та година от страна на Президента и Министерски съвет. Ние сме една от малкото страни в Европа, които вече имат стратегия за киберсигурността и киберпространството, изградена на базата на опита, натрупан през последните години от млади ИТ-специалисти. Темата ще става все по-актуална, така както и живота ни все повече е свързан с киберпространството.” В заключение Петров заяви, че Областна управа винаги е готова да подкрепи подобен род практики и обучения, като пожела успешна и ползотворна работа на форума.

Обучението има за цел да подготви бизнеса, НПО сектора, образователните институции и администрациите за предизвикателствата, които се изправят пред нас в ерата на информационните технологии. Това е своеобразен бърз курс за защита срещу посегателства над информацията, която се обменя ежедневно с банки, доставчици, клиенти и институции, приятели и пр.

В рамките на днешния форум бяха засегнати въпроси, свързани с: Какво превърна хакерите в най-опасните престъпници, съществували някога?; Антивирусната защита; Какво може и не може едно антивирусно приложение; Има ли как да откажа кибер-престъпниците да ме атакуват, още преди да са започнали? ( с демонстрация на живо); Криптовируси. Фишинг. Троянци. Как действат и как да се защитим? Събитието е част от поредица обучения, които се провеждат още в Плевен, Велико Търново, Търговище, Нова Загора и Казанлък. Лектори са Стилиян Цветков – експерт по информационна сигурност, и Христо Ласков – експерт по информационни технологии.

Вирни се горе