Александър Ханна: Фирмата, с която имаме договор е в режим на зимно поддържане

Александър Ханна: Фирмата, с която имаме договор е в режим на зимно поддържане

Попитахме директора на Областно пътно управление в Смолян Александър Ханна, готови ли сме за предстоящия зимен сезон.

  • Г-н Ханна, готово ли е Областно пътно управление – Смолян за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа в областта? С каква техника разполагат фирмите и да очакваме ли проблеми през зимните месеци?

  • От 25.10.2011 г. в ОПУ Смолян е организирано и въведено денонощно дежурство за събиране и предаване на информация за пътната и метеорологична обстановка, а от 01.11.2011 г. пътно поддържащата фирма, с която имаме сключен договор е в режим на зимно поддържане.

Изготвени и съгласувани са Оперативен план за зимно поддържане на РПМ и „План за въвеждане варианти за временна организация на движението при сложни метеорологични условия през проходите”. Предвидените в Плана машини и автомобили за зимно поддържане са в изправност и готовност за работа.

  • Ще се вземат ли мерки да няма закъсали автомобили и по-сериозни произшествия по пътя за Пампорово и Превала?

  • Освен предприетите действия по зимно поддържане от страна на ОПУ очакваме съдействие от органи на „Пътна полиция” за осъществяване на контрол над водачите на МПС по спазване на въведени ограничения и оборудване на автомобилите при зимни условия.

  • Какви ремонтни дейности са извършени през тази година по пътищата в областта? Какви проекти предстоят за реализация?

  • Извършвани са основни дейности по текущ ремонт и поддържане – изкърпване на настилките, почистване на отводнителни съоръжения, попълване и подравняване на банкети, изсичане на храсти, подмяна на вертикална сигнализация и полагане на хоризонтална маркировка.

През следващата година ще продължат ремонтните работи по започналите през 2011 г. обекти по ОПРР – ЛОТ 27 и „Транзитни пътища V ЛОТ 14”.

  • В региона има пътни знаци, които не са на мястото си и обратното – липсват на много места. В тази връзка какви мерки предприемате?

  • Непрекъснато се извършва актуализация и подмяна на съществуващата вертикална сигнализация.

  • Очертайте основните проблеми, с които се сблъсквате в работата си? По-различни ли са проблемите тук в планината, пред тези във вътрешността на страната?

  • В Смолянска област Републиканските пътища са изцяло в планински район, което предполага един продължителен зимен сезон с повишени изисквания за поддръжка и разходи за обезпечаване нормална проходимост и осигуряване безопасни условия за движение.

Вирни се горе