Актриса от „Любов назаем" помогнала за създаването на любителския театър „Кадрие Лятифова" в Кърджали

Актриса от „Любов назаем" помогнала за създаването на любителския театър „Кадрие Лятифова" в Кърджали

Фадик Севин Атасой изпълнила главната роля в мюзикъла „Театър мой", с който преди време кърджалийският състав гостува и в София, в Театъра на българската армия. Докато играла в театър в Кърджали, турската актриса Фадик Севин Атасой често преминавала турско-българската граница с коли на контрабандистите, разказва самата тя в шоупрограма на турския телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.

Фадик, известна като щурото дете на турското кино играе в излъчвания по „Нова телевизия" турски сериал „Любов назаем". Тя изпълнява ролята на Ляле, майката на Мемо, попаднала във филма в лапите на турски наркотрафиканти.

През 2004 г. Фадик, заедно със свои колеги от държавния театър в Анталия, помогнали в Кърджали да бъде създаден любителския театър „Кадрие Лятифова". Тя изпълнила главната роля в мюзикъла „Театър мой" по сюжета на „Кармен" от Проспер Мериме, с който кърджалийският състав гостува и в София, в Театъра на българската армия.

Докато репетирала в театъра в Кърджали, турската актриса се снимала в сериал в Истанбул и трябвало често да пътува между двата града. От време на време ползвала колите на контрабанадисти на спиртни напитки, с които само за 20 лева стигала до снимачната площадка в Истанбул.

Освен че говори добре български Фадик знае още английски, немски и италиански. Сега с учител е започнала да изучава испански, напредва бързо и се надява да прекара ваканцията си в Барселона, за да може да го упражни на практика.

Фадик е дъщеря на двама много известни турски актьори – Сьонмез Атасой, който изпълнява една от главните роли в култовия сериал „Долината на вълците", и на Емел Гьоксю, позната на българските зрители като майката на министър Муса Байри в сериала „Да върнеш времето назад". Самата Фадик е позната в България от ролята си на Лейла в „Мелодия на сърцето".

На 4-годишна възраст излязла на театралната сцена заедно с баща си. Цялото й детство преминало по снимачните площадки и зад кулисите в театъра. Като дете е била водеща на детските програми на Турското радио и телевизия. Когато завършила училище, се изкушила да не последва пътя на родителите си и записала да следва италиански език и литература. Но не издържала, явила се на изпити за актьорско майсторство в университета Билкент, класирала се на първо място и се посветила на театъра и киното.

Сега актрисата, която е на 38 години, има много участия в театрални постановки, игрални филми и сериали. В сериалите обикновено играе второстепенни роли защото посвещава по-голяма част от времето си на театъра и игралното кино. Обича да се снима в нискобюджетни късометражни филми, правени от млади хора, и дори понякога финансира подобни проекти.

Помощта й за турския театър в Кърджали не е случайност. През 2008 г., заедно с баща си и група турски актьори и режисьори, живеещи в САЩ, създват в Ню Йорк Турско-американско дружество за изкуство, което има за цел да популяризира турския театър. Бащата и дъщерята участват в спектакъла „Кървавата Ниагара", която се играе с успех на Бродуей.

В Турция за участията си в игрални филми Фадик Севин Сьонмез получава две големи награди: през 2005 година – за поддържаща женска роля на международния филмов фестивал в Анталия и през 2008 – за най-добра актриса за ролята си в „Осмия ден на Зейнеп" на международния филмов фестивал в Анкара.

Вирни се горе