Акт по Закона за водите ще бъде съставен на бетонов възел „Средок” заради умряла риба

Акт по Закона за водите ще бъде съставен на бетонов възел „Средок” заради умряла риба

Акт по Закона за водите ще бъде съставен на бетонов възел „Средок”. Нарушението е установено след подаден сигнал за умряла риба в района на квартал Средок. Експерти от РИОСВ – Смолян, съвместно с представители на РЛ – Смолян и БДИБР – Пловдив извършиха проверка, при която е обходен двукилометров участък до вливането на река Еленска в река Черна, съобщиха от екоинспекцията.

Констатирани са около 30 екземпляра умряла риба. Няколко поредни дни са извършени обстойни проверки на района около бетонов възел „Средок”, стопанисван и експлоатиран от „БМ Трейдинг – Смолян” ЕООД, както и на други обекти. Констатирано е, че в коритото на реката, след възела, има ясни следи от отложения на сивкава бетонова утайка.

Взети са водни проби и са измерени температура, активна реакция (рH),електропроводимост и разтворен кислород /наситеност с кислород. Резултатите показват повишени стойности в алкалната зона на рН – 9,54 при норма 8,5.

С изпращане на покана за връчване на акт за нарушение по Закона за водите, РИОСВ – Смолян стартира административно-наказателно производство срещу „БМ Трейдинг – Смолян” ЕООД, посочиха от инспекцията.

Вирни се горе