„Ако не станете като деца…“

„Ако не станете като деца…“

Предстоятелят на храм „Св. Неделя“ в Смолян, квартал Райково, и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион отслужи на Игнажден света Божествена литургия в памет и за прослава на св. свещеномъченик Игнатий Богоносец. С Негово Високопреподобие съслужи енорийският свещеник от храма иконом Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество. Участваха още църковният хор с диригент Росица Казалиева и иподяконите Валери и Иван.

По време на св. божествената Литургия архимандрит Висарион прочете от светото Евангелие преданието за св. Игнатий Богоносец, за който св. апостол Марко разказва. Било след спор между апостолите кой от тях е най-голям. Чул ги Иисус Христос, повикал едно дете, прегърнал го, поставил го сред тях, благословил го и казал: "Ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема.“/Марк. 9:37/.

Според благочестиво предание детето бил Игнатий, който по-късно станал ученик на св. Йоан Богослов, бил въздигнат за епископ на Антиохийската църква и мъченически загинал за вярата си през 107 или 108 година.

На богослужението в храм „Св. Неделя“ бяха изпълнени многогласно от църковния хор и богомолци „Символът на Вярата“ и „Отче Наш“. Отслужено бе Петохлебие, дадено бе св. Причастие на тези, които са постили и са направили изповед. Иконом Запрян раздаде нафора.

Архиерейският наместник поздрави богомолците за празника и пожела Божието благословение да бъде над всички нас, да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта.

Игнажден е много почитан празник от Църквата и християните, но през времето бил гарниран с народни традиции и суеверия. По-важно е например не поверието кой ще ти влезе на този ден пръв в къщата, а урокът за смирението. Важен е примерът на светеца, който непрестанно носел Христос в сърцето си и бил наречен Богоносец. И който безстрашно се изправил срещу лъвовете, наказан заради вярата си в Христа от римския император Траян (98-117), макар да знаел, че ще бъде разкъсан до кости. Вярвал е обаче, че Христос е в сърцето му. Затова и сърцето на св. Игнатий единствено останало цяло и невредимо след мъченическата му смърт.

Росица Примовска

Вирни се горе