Акад. Георги Марков: АЕЦ “Белене” е национална, а не политическа кауза

Акад. Георги Марков: АЕЦ “Белене” е национална, а не политическа кауза

Седми блок в АЕЦ “Козлодуй” е поредният балон на ГЕРБ, който никога няма да се осъществи, това заяви в Смолян акад. Георги Марков – член на Националния инициативен комитет за свикване на референдум относно изграждането на АЕЦ “Белене” и бъдещето на ядрената енергетика в България. Той бе гост на Областния инициативен комитет, като изнесе лекция в изложбена зала “Петър Стайков” пред десетки смолянчани, радетели на проекта за втора българска атомна централа, съобщиха от пресцентъра на партията.

Сред официалните гости на форума бяха областният председател на БСП- Смолян Дора Янкова, лидерът на Левицата в Златоград Емил Хумчев, както и Андрей Печилков – историк и председател на Съюза на тракийските дружества в Смолян. Акад. Марков отбеляза, че чрез референдума българските граждани могат да защитят не само бъдещето на ядрената енергетика у нас, но и един национален интерес, който в бъдеще да ни осигури енергийна независимост и поносими цени на електроенергията. Според него историята след демократичните промени у нас показва, че редица европейски страни и САЩ нямат интерес страната ни да е сила в областта на атомната енергия и припомни, как с лекота през 90-те години сме продали готов реактор, как сме закрили 4 блока в АЕЦ “Козлодуй”, а в наши дни- как с лекота се лишихме от АЕЦ “Белене”. Той прогнозира, че отново страната ни ще продаде готов атомен реактор. “Ако закрием атомната енергетика ние ще се лишим от най-високата технология, която развиваме от 1974г., а през 2020г., когато закрием повечето ТЕЦ-ве и последните два блока в Козлодуй ще се наложи да купуваме енергия от Румъния и Турция, които в момента строят усилено атомни централи”, предупреди акад. Марков.

Така от износител, страната ни ще стане вносител на скъпа услуга, при условие, че сме страната с най-ниски заплати в ЕС. Историкът призова политиците да прекратят т.нар. “сателитен синдром”, придобит след освобождението, заради който България потъпква националните си интереси, в името на великата сила, която ни покровителства и на която се мъчим да угодим. “Сега въпреки, че сме членове на EС пак имаме брат – “чичо Сам", който ни казва- имате шизтов газ, който обаче ще ни остави без хляб. Сателитният синдром е вреден за националния интерес и аз затова съм с гражданска позиция, че “Белене” трябва да го има. Това не е гьол. С това сравнение премиерът гони инвеститорите, каза още той. Акад. Марков прогнозира, че през 2020г. без АЕЦ “Белене” цената на тока ще е три пъти по-висока. “За това въпросът е икономически, а не политически и като историк не подкрепям да управляваме в интерес на чуждите интереси”, отбеляза още той. “Ние не трябва да сме в краката на различни сили, да махнем прякото влияние, а да кажем, че имаме нужда от атомна енергия на готовата плошадка, защото след пет години няма да имаме ток. Ние сме най-бедната държава в ЕС. Най-евтина работна ръка и най-ниски данъци, но кой печели и кой губи? Печели този, който плаща ниски данъци, а губим ние – ратаите на ЕС. Остана ни само ядрената енергетика и кадрите. Ние трябва да ги пазим, защото излизат навън и обогатяват чужди страни. Това е национална кауза, а не политическа. Има “закъснели стамболовци”, които се правят на първо-откриватели, добави още той. По думите му – ние можем да сме членове на ЕС, но вицепремиерът Симеон Дянков е тук с американски план – да закрие БАН и да изгони Русия. "Спря Бургас – Александруполис, спря Белене, сега ще спре и Южен поток. Не може да ни унищожават икономиката и нацията",категоричен бе ученият. Той бе категоричен, че зелената енергия не може да замести атомната, защото е и много скъпа. "Не можем да живеем на фотосинтеза. Ние имаме правото да се произнесем по национална кауза. Да си кажем гласа, а не предварително да казваме – нищо няма да излезе от тази работа, подчерта Марков. Той призова гражданите на област Смолян мощно да подкрепят подписката, за да покажат, че сме силно гражданско общество, а и да си гарантираме по-добро бъдеще, посочиха от партията.

От началото на подписката в Смолянско до момента събрани над 4500 подписа. Гражданите могат да се подписват в десетте общини на областта до 15 юли.

Вирни се горе