Агенцията по заетостта: Все повече работодатели оставят на работа младежи

Агенцията по заетостта: Все повече работодатели оставят на работа младежи

В последните месеци все повече работодатели задържат на работа след изтичане на субсидираната заетост обучените и наетите работници по схеми и проекти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП „РЧР”), реализирани от Агенцията по заетостта (АЗ). Проучване на АЗ и наблюденията относно устойчивостта на заетост след изтичане на субсидирания период по схемите по ОП „РЧР”, показват, че над 20% от включените по схемите за заетост лица не се регистрират в бюрата по труда. Основната причина е, че лицата остават на работа при същия работодател. Една от рисковите групи на пазара на труда са младежите. Те се включват във всички програми и мерки за заетост и обучение по Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) и в проекти, финансирани по ОП „РЧР”, като по някои от тях те са единствена приоритетна група. Наблюденията при младежите показват, че работодателите предпочитат да оставят на работа почти половината от тях след изтичане на субсидирания периода.

От възможностите на проект „Ново начало – от образование към заетост“ по ОП „РЧР” са се възползвали 4 746 работодатели, осигурили стажуване на 9 166 млади хора, от които 4 536 със средно професионално образование и 4 632 с висше образование. Статистиката показва, че около половината (46,6%) от стажувалите младежи запазват заетостта си при същия работодател. Най-много (1 782) безработни младежи са започнали работа по Проекта на територията на регионалната служба по заетостта в София, следвана от тази в Пловдив (1 525), съобщават от Агенцията по заетостта.

Проектът „Ново начало – от образование към заетост” се изпълнява на територията на цялата страна от 2010 до 2013 г. и е с бюджет 35 000 000 лв. Предвидено е 9 500 безработни младежи да получат посреднически услуги, като от тях на 8 550 младежи се осигурява стажуване при работодател. Работодателите предоставят въвеждащо обучение за формиране на трудови навици в стажуващите младежи, извършено от определени от работодателя наставници. Стажуването по придобитото образование за всички включени в Проекта безработни лица е за срок от 6 месеца.

Специално насочена към безработните до 29-годишна възраст е програмата „Старт на кариерата”, която успешно се реализира вече няколко години. В момента е обявена нова Процедура за кандидатстване на 2 256 работни места в администрацията (1 358 – централни ведомства; 103 – областни администрации и 795 в общински администрации). На 29.07.2013 г. изтече срокът за подаване на документи от младежите за работни места по програмата. През периода 22.08.2013 г. до 11.09.2013 г. предстоят да бъдат проведени интервюта от работодателите по програмата. В НПДЗ 2013 са осигурени средства в размер 6 185 848 лв. за заетост на 2 712 младежи до 29-годишна възраст по програма „Старт на кариерата”.

Към края на юни 2013 г. по проект „Старт в администрацията” ОП „РЧР” са наети общо 233 стажанти, които работят на длъжност „младши експерт” в администрацията в системите на Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и социалната политика. До края на 2013 г. предстои да бъдат наети допълнително до изпълнение на индикатора от 600 лица още 367 стажанти. Проектът се реализира на територията на цялата страна и е с продължителност до 31 октомври 2014 г. Очаква се във въвеждащо обучение и в стаж да бъдат включени 600 младежи. Общият бюджет на схемата е 3 милиона лева.

За стимулиране на работодателите да разкрият за период не по-малък от 12 месеца работни места, на които да се наемат безработни младежи до 29-годишна възраст с трайни увреждания, включително военноинвалиди и младежи от социални заведения, завършили образованието си, от държавния бюджет се предоставят средства за трудово възнаграждение, социални и здравни осигуровки за период не по-дълъг от 6 месеца (чл.36, ал.2 от ЗНЗ). Съгласно НПДЗ 2013 е предвидено да се осигури заетост на 307 младежи. Обезпечени са 699 859 лв. от държавния бюджет. През месеците януари – юни 2013 г. по мярката е осигурена заетост на 37 младежи.

Голяма част от младите хора срещат трудности на пазара на труда, тъй като не са имали възможност да придобият конкретни професионални умения в практиката. Държавата насърчава работодателите да разкриват работни места за стажуване за младежи без работа, отчитат още от агенцията.

Вирни се горе