АЕЖ-България създаде пътеводител за проверка на фактите в българската дигитална среда

 АЕЖ-България създаде пътеводител за проверка на фактите в българската дигитална среда

Първият „Пътеводител за проверка на фактите в дигитална среда“, адаптиран за работа с българските бази данни, вече е факт. Той е създаден в помощ на разследващите журналисти, но е от полза и за всички представители на гражданското общество, за които разобличаването на фалшивите новини и дезинформацията е кауза и необходимост.

Наръчникът включва най-важните умения за проверка на фактите. Той е безплатен, удобен за използване и съдържа препратки към множество полезни ресурси.

Документът може да бъде свален тук. Той обхваща насоки за работа с търговския и имотния регистър, как да се проследява собствеността на даден сайт, произход на снимки и видеа, как да се използва геолокация за проверка на снимки и др. Описани са и няколко казуса, които разглеждат стратегиите на „троловете“ в провеждане на дезинформационни кампании в интернет.

В създаването на наръчника участват разследващи журналисти и медийни анализатори. Своя ценен опит споделя журналистът от в. „Капитал“ Росен Босев, специализирал разследваща журналистика в САЩ и медийна етика в Centre de formation et de perfectionnement des journalistes, Париж. Участвал е в международни разследвания, а от 2019 г. е член на международния екип на базирания в Берлин журналистически проект Correctiv. Другият автор от страна на АЕЖ-България е Мария Черешева, една от основателките на организацията. Мария е работила с многобройни международни издания като ZDF, Deutsche Welle, Balkan Insight, BBC и др., и е участвала в международноправни трансгранични разследвания като Balkan Arms Trade – поредица, наградена с престижната награда Global Shine Award на Световната мрежа за разследваща журналистика, и The Migrant Files.

Анализът на дезинформационни казуси е дело на двама експерти от компанията за медийни анализи Perseptica: Петър Галев, медиен анализатор с дългогодишен опит в изследването на социалните и новинарски медии, и Георги Ауад, експерт анализи и измерване и оценка на репутацията със седем години професионален опит в управлението на екипи и проекти за някои от най-големите имена в индустрията като Precise, Kantar Media и Synthesio. Той е един от малкото у нас сертифицирани експерти от AMEC (Международна асоциация за измерване и оценка на комуникацията).

Наръчникът е част от проекта „Проверка на фактите: Създаване на общността“, който Асоциация на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) изпълнява с подкрепата на Програмата за малки грантове към Посолството на САЩ. В рамките на настоящия проект се провеждат и три обучения по темата за журналисти и граждански активисти. Дългосрочната цел на АЕЖ-България е създаване на ефективна и разнообразна общност от т. нар. „фактчекъри“, или проверители на факти, които да противодействат на дезинформацията и фалшивите новини в страната.

Вирни се горе