98 акта са съставени за неспазване на противоепидемичните мерки през почивните дни за Великденските празници

 98 акта са съставени за неспазване на противоепидемичните мерки през почивните дни за Великденските празници

Във връзка с обявеното с решение на Народното събрание на Република България извънредно положение и контрола по спазване на въведените със заповеди на Министъра на здравеопазването противоепидемични мерки насочени към предотвратяването на разпространението на епидемията от COVID-19, до този момент на територията на ОДМВР-Смолян са съставени общо 190 акта за установяване на административно нарушение по Закона за здравето, които са неносене на защитни маски, съобщиха от ОД МВР Смолян.

През почивните дни за Великденските празници са съставени 98 акта за установени случаи на неносене на защитни маски за лице или друго средство, покриващо носа и устата на открити и закрити обществени места.

"Напомняме, че за осигуряване на безопасност и спазване на препоръките на здравните власти в ОДМВР-Смолян е създадена организация за засилени проверки в населените места. В тази връзка обръщаме внимание, че съществува забрана за посещения в паркове, градски градини, спортни и детски площадки, и съоръжения на открити и закрити обществени места. Забранени са посещения на лица до 60-годишна възраст в хранителни магазини и аптеки за периода от 08:30 часа до 10:30 часа. Гражданите имат задължение да бъдат с поставени защитни маски за лице или друго средство, покриващо носа и устата на открити и закрити обществени места.

Напомняме, че преминаването през КПП да става само в неотложни случаи, една от която е свързана с полагането на труд, а другите са във връзка със здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянния адрес. Обръщаме внимание на гражданите, че посочването на неверни данни в подаваните декларации е престъпление. Приканваме всички стриктно да спазват предписаните мерки, предвидени в Закона за здравето и в заповедите на министъра на здравеопазването. Общата цел е да предотвратим разпространението на заразното заболяване от остър респираторен синдром „Коронавирус 2019 nKoV“, да предпазим нашите близки и приятели, членовете на семействата си и всички застрашени групи от населението. Най – сигурния начин това да стане е да изпълним препоръките за самоизолация, ограничаване на социалните контакти, излизане от дома и посещения на обществени места, само при наличие на крайна необходимост от това", съобщиха от ОД МВР-Смолян.

Нека бъдем по-отговорни и дисциплинирани и обединени, заедно да преминем през това изпитание!

Вирни се горе