90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХУДОЖНИКА ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ

90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХУДОЖНИКА ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ

Доцент Димитър Главчев е един от основателите на Педагогическия институт „Дичо Петров“ в гр. Смолян през 1962 г. и дългогодишен преподавател в него (и по-късно във Филиала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”) – до 1991 г. Роден е в родопския град на 16-ти август 1930 г. През 1955 г. завършва графичния отдел на Художествената академия в ателието на проф. Илия Бешков. Като преподавател в Учителския институт в Смолян е ръководил Катедра “Изобразително изкуство”. С безспорните си качества на утвърден художник и вещ педагог подготвя стотици учители по изобразително изкуство. През 1989 г. придобива научното звание доцент по графика.

През 1984 г. открива първата си самостоятелна графична изложба на тема: „Легенди и предания, героично минало и настояще“, а по случай 70-годишнината му е представена юбилейна изложба (2000 г.). Носител е на ордените „Кирил и Методий” III и II степен. Отличник е на МОН /МНП/. Два пъти е номиниран от Община Смолян за принос в културния живот на града. Освен като художник и преподавател Димитър Главчев се изявява и като общественик с будна гражданска съвест. Развива активна дейност като председател на „Гражданско общество – Райково“.

Доц. Димитър Главчев оставя трайна следа в графичната ни култура както на регионално, така и на национално ниво. Негови творби са притежание на Художествената галерия в Смолян и на частни лица у нас и в чужбина (градове в Гърция и Чехия, Лондон, Инсбрук, Женева и др.).

Професор, доктор на филологическите науки Елена Каневска-Николова. Преподавател по съвременен български език във Филиала на ПУ „Паисий Хилендарски” в Смолян.

Вирни се горе